Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

De case voor multi-assets

Rendement behalen in de huidige situatie? Flexibiliteit van de fondsbeheerder is één van de weinige kansen.

Zet een punt aan de horizon en werk daar naar toe. Zo werken ondernemers en zo halen topsporters medailles. Heb je geen doel, wat voor resultaat mag je dan verwachten? Deze werkwijze geldt ook voor beleggen, bepaal eerst wat je wilt bereiken!

Beleggingsrendementen zijn nodig om dat doel te bereiken. Omdat performancecijfers transparant lijken, zijn de conclusies die we hieruit trekken vaak extrapolaties, ofwel het doortrekken van prestaties uit het verleden.

Na het lezen van The Black Swan van Nassim NicholasTaleb en Thinking, Fast and Slow van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman ben ik anders naar onze financiële wereld gaan kijken. De factor toeval speelt een veel grotere rol dan we denken. In de beste indicatoren om de juiste fondsen te selecteren of om koersen te voorspellen zit ook nog een stuk toeval en is niet meteen voorspelkracht.

Losers game

Kortom, stel na een flinke rekensessie de vraag: “Is it skill or is it luck?” Momenteel regent het artikelen over kosten en dat actief beheer een losers game zou zijn. De statistieken lijken de actieve beheerder in een houdgreep te hebben, maar kijk naar de wijsheid: statistieken zijn zoals bikini’s. Ze trekken de aandacht maar verhullen de essentie!

Ik kom terug op het stellen van een doel, om hierna het voordeel van statistieken te benutten voor een goede beleggingsstrategie. Natuurlijk is de keuze actief of passief een belangrijke, maar elke passieve keuze heeft ook zijn valkuilen. Passieve fondsen volgen een benchmark en bij een obligatiebenchmark is marktkapitalisatie misschien wel één om bij stil te staan. Landen of bedrijven die veel lenen hebben grote posities in deze benchmark.

Een vervolgvraag is hoe deze benchmark omgaat met ratings? Zoek de verschillen tussen de benchmarks, want als Griekenland wel in de ene benchmark zit en niet in de andere, hoe maak je dan de juiste keuze?

Multi-assets

Als het op invulling van een portefeuille komt, dan zijn asset allocatie-beslissingen de verklarende factor voor het gerealiseerde rendement. Alle transparantie van de asset allocatie leidt naar een gevoel van controle, maar het gaat om het bereiken van het doel. Waar leiden alle huidige profielen naartoe als de asset allocaties in steen gebeiteld zijn? Als we in de huidige situatie rendement willen behalen, dan is flexibiliteit van de fondsbeheerder één van de weinige kansen.

Het kiezen van een multi asset-fonds biedt mogelijkheden, mits het beleggingsproces repeteerbaar is. Als ook het riskmanagement in de afgelopen bearmarkten echt blijkt te werken, dan zou een dergelijk fonds het wel eens beter kunnen doen dan je zelf. Als deze risicoanalyses goed uitpakken, dan is het geduld hebben en komt het rendement naar je toe.

 


 

2 juni - Seminar Multi-Assetfondsen

Tijdens het seminar Multi-assetfondsen, een must voor uw portefeuille? van Alpha Research, op dinsdag 2 juni in Amsterdam, zal Franklin Templeton Solutions een presentatie geven over risk factor investing: "a new approach to an old problem". Ook Invesco, Nordea Asset Management en Banque de Luxembourg vertellen op deze middag hoe zij Multi-Assetfondsen beheren. Voor dit seminar kunt u zich nog aanmelden, via deze link

  • Multi-assetfondsen: een must voor uw portefeuille?
  • Dinsdag 2 juni 2015, 14.00 tot circa 17.30 uur
  • Rosarium – Amstelpark, Europaboulevard, 1083 HZ Amsterdam

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Impact beleggen