Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

Amerikaanse hypotheken lonen weer

De MBS-markt is veranderd en de vooruitzichten zijn zeer aantrekkelijk, aldus Jon Duensing van Amundi Smith Breeden.

Nederlandse banken en institutionele beleggers zijn eerder geneigd om te beleggen in Europese obligaties dan elders. Dat komt deels door de home bias volgens Jon Duensing. "En daarom kom ik als Amerikaan uitleggen waarom Nederlandse beleggers meer in Amerikaanse fixed income-alternatieven moeten beleggen," grapt hij. 

De Franse vermogensbeheerder Amundi kocht in de zomer van 2013 het Noord-Amerikaanse fondshuis Smith Breeden, dat nu is omgedoopt tot Amundi Smith Breeden, om zo meer kennis in huis te halen over de Amerikaanse obligatiemarkt en klanten toegang te bieden tot deze markt. Duensing is Senior Portfolio Manager en Deputy CIO bij deze Amerikaanse tak van Amundi, die is gevestigd in North-Carolina. 

De rentes in Europa zijn flink naar beneden gedrukt. Op Bunds en andere staatsobligaties staan negatieve rentes en zelfs sommige Europese bedrijfsobligaties - waaronder die van het Zwitserse Nestlé – bieden nu een negatieve rente. "Nederlandse beleggers zijn daardoor genoodzaakt om over de grenzen te kijken," Duensing. "Zeker nu de ECB ook aan QE doet."

Groot en veelzijdig

Die zoektocht leidt al snel naar de Verenigde Staten, het land met de grootste en meest veelzijdige obligatiemarkt. Duensing: "De corporate debt markt voor investment grade is vier tot vijf biljoen dollar groot en de markt voor bedrijfsobligaties met een lagere waardering is goed voor zo’n 1,5 biljoen dollar. Daar liggen veel kansen, en niet alleen aan de longside maar ook aan de shortkant."

Het steunbeleid van de Fed heeft lange tijd de economie gesteund. Nu het Amerikaanse QE-programma stopt, normaliseert de markt. "We zien de volatiliteit in Amerikaanse markten weer toenemen," legt de expert van Amundi Smith Breeden uit. "Bedrijven zijn weer op zichzelf aangewezen en moeten zelf weer goed draaien om rendement te kunnen bieden aan beleggers. Er komen weer goede en slechte bedrijven, en dat biedt kansen.”

Een andere kans die zich voordoet in de Amerikaanse obligatiemarkt is die van mortgage backed securities (mbs). "Ik weet het, deze hebben een besmette naam omdat ze aan de basis van de kredietcrisis stonden. Er zijn sindsdien echter fundamentele veranderingen doorgevoerd in deze markt op het gebied van underwriting en structurering. Zo is er nu de wettelijke voorwaarde dat banken eerst moeten toetsen in hoeverre woningeigenaren kredietwaardig zijn." 

Ben Bernanke kan niet herfinancieren

Hij wijst als sprekend voorbeeld op de voormalige voorzitter van de Fed, Ben Bernanke, die afgelopen oktober geen herfinanciering voor zijn huis kon krijgen. Bernanke vangt in het sprekerscircuit zo'n 250.000 dollar voor iedere speech maar voldoet niet aan de voorwaarden van een vast inkomen en kreeg daardoor niet de herfinanciering rond. "Daarmee blijkt wel hoe streng de voorwaarden zijn geworden."

Hypotheekgedekte securitisatie lag in de jaren na 2008 vrijwel helemaal stil maar komt nu weer een beetje op gang. Dat biedt mogelijkheden tot rendement, denkt Duensing, omdat er op dit moment een onderaanbod aan woningen op de markt is. Het feit dat de vooruitzichten op de huizenmarkt positief zijn helpen daarbij.

Daarnaast wijzen alle indicatoren erop dat de salarissen in Amerika zullen groeien, waardoor de kredietwaardigheid van burgers verder zal toenemen. “Eigenlijk werden er alleen nog maar mortage backed securities uitgegeven die door de staat werden gedekt. Nu zien we ook voorzichtig weer dat commerciële partijen hypotheken gaan verpakken. Deze leveren een mooiere rente op.”


Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus