Toprendement met Oekraïense bedrijfsobligaties Geopolitieke conflicten hebben relatief grote effecten op het obligatierendement in opkomende markten, zowel positief als negatief. Goed voorbeeld zijn bedrijfsobligaties uit Oekraïne die in 2023 een topjaar hadden. 23 juli 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Geopolitieke conflicten hebben meer invloed op obligaties uit opkomende markten dan uit westerse landen. De effecten kunnen zowel positief als negatief zijn, wat kansen biedt aan beleggers, schrijft Euart MacKerron in een blog voor Aegon Asset Management. Oekraïense obligatieleningen zijn een goed voorbeeld. Je zou misschien verwachten dat corporate debt uit de Oekraïne het niet zo goed doet bij beleggers vanwege de oorlog, maar het tegendeel is waar. Bedrijfsobligaties uit Oekraïne hadden afgelopen jaar een spectaculair jaar met een rendement van 32,3% tegenover “slechts” 9,2% voor EM-bedrijfsobligaties in brede zin. Stans Een ander voorbeeld van een regio die profiteert van de Russische agressie zijn de zogenoemde Stans-landen. Dat zijn republieken in Centraal-Azië langs de Zwarte en Kaspische Zee die vroeger deels tot de Sovjet-Unie behoorden en nu fungeren als doorvoerhaven voor goederen van en naar Rusland. Vooral de olie- en gassector in landen als Kazachstan, Kirgizië en Azerbeidzjan is volgens MacKerron veelbelovend. Georgië Georgië is een land dat het moeilijk had te laatste jaren, vooral met buurland Azerbeidzjan waren er grote conflicten. Van de andere kant heeft Georgië de afgelopen jaren geprofiteerd van de toestroom van Russische emigranten en "reshoring" weg van Rusland. Als het land ook nog een meer uitgewogen parlement zou hebben, zou dat helemaal goed zijn voor de vooruitzichten en de democratie. Gaza De oorlog tussen Israël en Hamas zorgt terecht voor een risico-opslag bij obligaties van Israëlische bedrijven, zegt MacKerron. Maar hij wijst er tegelijk op dat de economische situatie in Israël zich al bijna heeft genormaliseerd. De spread op Israëlische schulden biedt dus kansen. Extra positief punt is dat zowel Israël als de buurlanden Egypte en Jordanië profiteren van de offshore gasvelden die ze hebben aangeboord. Irak-Turkije Veel lastiger heeft Irak het dat sinds maart 2023 geen olie meer kan exporteren door Turkije. Het gaat om een aanzienlijke hoeveelheid, ooit ongeveer 0,5% van de wereldhandel. Een heropening van deze pijplijn zou een zegen zijn voor de spelers in beide landen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 Zit stil als je geknipt wordt! Nu de centrale banken de rentes gaan verlagen, houdt ook obligatiebelegger Gerard Moerman van Aegon AM rekening met verhoogde beursrisico's. Is beleggen in de VIX een slimme hedge?
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.