Nieuws

Strategie van kopen en vergeten

Aandelen zijn minder risicovol, naarmate u ze langer houdt. Aanschaffen en vergeten, lijkt een goede strategie.

Veel beleggers dekken hun portefeuillerisico af met zogenoemde veilige havens, zoals obligaties, of door geld te onttrekken aan delen van de markt die hen angst aanjagen. Maar volgens MarketWatch kunt u het risico reduceren door simpelweg aandelen te kopen en voor lange tijd te houden. Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat aandelen minder risicovol worden, naarmate u die langer in bezit houdt. Aanschaffen en vergeten, lijkt een goede strategie. 

Beleggers geloven intuïtief dat aandelen juist risicovoller worden, naarmate de tijd verstrijkt. Want je gaat zitten in de marktachtbaan en maakt alle capriolen mee. Hoe langer dat duurt, hoe erger. Hoe langer in de markt, des te meer onzekerheid komt opzetten.

De onderzoekers van Morningstar voeren het begrip diversificatie van tijd in. Vaak is er sprake van spreiding over diverse beleggingscategorieën en regio’s. Maar spreiding in tijd betekent dat hoe langer u een asset houdt, uiteindelijk het effect van de korte termijn wordt opgeheven. Neem bijvoorbeeld beleggers die het uitgehouden hebben in de financiële crisis, zij profiteren nu van de opmars van de markt. 

Tijdens dalingen in de markt zijn beleggers meer risicomijdend, als de koersen stijgen, zijn zij juist bereid meer risico te nemen. Diversificatie van tijd heft deze golfbewegingen op.

Vaak wordt gedacht dat een gespreide portefeuille van aandelen, obligaties en cash over een periode van twintig jaar het meeste oplevert. Maar dat is niet waar. Uit het onderzoek van Morningstar in twintig landen over honderd jaar blijkt dat het beter was om alleen aandelen te houden gedurende zo’n twintig jaar. En die trend wordt sterker, beweert David Blanchett van Morningstar.

Buy and hold
Natuurlijk zijn er goede en slechte tijden om aandelen te kopen. Het onderzoek toont aan dat het loont om meer risico te nemen bij de samenstelling van de portefeuille. Meer aandelen en ze vervolgens houden.

Buy and hold is dus niet achterhaald. Het onderzoek wijst eerder uit dat beleggers wat verder richting aandelen kunnen opschuiven in hun portefeuille, ondanks de zenuwen die gieren rond die beleggingscategorie. Hoe langer de beleggingshorizon, des te meer risico kunt u nemen.

Als een belegger twintig tot dertig jaar wil investeren, dan kan hij volgens Blanchett het beste voor aandelen kiezen. Dat levert het laagste risico op. Probleem is die tussentijdse check, die een belegger de ups en downs laat voelen en die hij of zij vervolgens met zich meedraagt. De beste remedie is aandelen kopen, opbergen in een kluis en na twintig jaar terugkomen. Tel uit uw winst.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen