Gekanteld sentiment
In de laatste maanden van 2022 durfden Europese ETF-beleggers weer risico te nemen. Philippe Roset van State Street SPDR ETF's verwacht dat beleggers blijven inzetten op bedrijfsobligaties, credits én high yield, aandelen opkomende markten, defensieve aandelensectoren én financials.
“In 2022 stroomde er voor 88 miljard dollar aan nieuw kapitaal naar Europese ETF’s. Dat is positief, maar staat niet in verhouding met 2021 toen beleggers nog optimistisch in de markt stonden en er voor bijna 190 miljard dollar aan Europese ETF’s werden gekocht. Zo kwam er een einde aan jaren van stijgende Europese ETF-verkopen.
In 2022 kochten beleggers voor 60 miljard dollar aan aandelen-ETF’s en voor 32 miljard dollar aan obligatie-ETF’s. Maar de koopvoorkeuren verschilden sterk per kwartaal. In het eerste kwartaal kochten beleggers massaal aandelen, maar na de Russische inval in Oekraïne was het twee kwartalen risk-off. Pas in de laatste maanden van het jaar durfden beleggers weer risico te nemen. Onderwegingen werden gesloten.

Chinese stimulans
Favoriete aandelenregio’s in 2022 waren wereldwijd (+36 miljard dollar), VS (+18,5 miljard dollar) en opkomende markten (+12 miljard dollar). Europa was opnieuw uit de picture (-7,7 miljard dollar), terwijl beleggers begin 2022 juist veel van Europese aandelen verwachtten. Maar ja, de oorlog in Oekraïne gooide roet in het eten.
Opmerkelijker is dat beleggers na jaren van underperformance weer brood zien in de opkomende markten. Belangrijk in het veranderende sentiment is China, dat veel eerder is opengegaan dan verwacht. Dat heeft er onder meer toe geleid dat een aantal financiële partijen de economische groeiverwachting van China naar boven hebben bijgesteld.
"Na jaren van underperformance zien beleggers weer brood in de opkomende markten"
Dure grondstoffen
Ondanks de hoge inflatie stapten Europese ETF-beleggers vorig jaar uit grondstoffen (-4,8 miljard dollar). Dat lijkt zo op het eerste gezicht onlogisch, want grondstoffen beschermen tegen inflatie. Maar door de sterk gestegen koersen namen veel beleggers blijkbaar winst. Daarnaast spelen de hoge doorrolkosten ook mee. Grondstoffen-ETF’s zijn, afgezien van goud-ETF’s, belegd in futures. Hoge volatiliteit maakt het aanhouden van grondstoffenposities kostbaar.
Wel energie, geen financials
ETF-beleggers kozen in 2022 vooral voor defensieve sectoren, zoals gezondheid (+1,8 miljard dollar) en niet-duurzame consumentenartikelen (+1,4 miljard). Ook ging bijna 1 miljard dollar naar energie, de best presterende sector gedurende 2022. Opvallend is de sterke verkoop van financials (-3,6 miljard dollar). Recessievrees woog blijkbaar zwaarder dan de voordelen van hogere rentes.
"Steeds meer beleggers zien kansen in financials"
Inmiddels is het sentiment gekenterd. In de afgelopen weken zien steeds meer beleggers kansen in financials. Directe aanleiding is de daling van de energieprijzen in combinatie met verder stijgende rentes en het vooruitzicht dat de peak rates binnen een half jaar zijn bereikt. Dat geeft lucht.

Nieuw enthousiasme voor bedrijfsobligaties
Stijgende rentes en koersen maakten beleggers vorig jaar steeds positiever over obligaties. Ook de risk-off stemming hielp mee. Staatsobligaties boekten in 2022 voor 17 miljard dollar aan inflow. Bedrijfsobligaties bleven licht achter met een inflow van 15 miljard dollar, waarvan maar liefst 11,3 miljard dollar in de afgelopen drie maanden werd geboekt. Deze voorkeur voor bedrijfsobligaties zet dit jaar waarschijnlijk door.
Binnen bedrijfsobligaties werd het kredietwaardige segment (+17,5 miljard dollar) gekocht, terwijl high-yieldobligaties juist de deur uitgingen (-3,9 miljard dollar). Toch zijn er de tekenen van leven in de high-yieldmarkt, want afgelopen maand was er sprake van 750 miljoen dollar aan inflow. Ook deze trend zal waarschijnlijk doorzetten. Mocht een recessie uitblijven of mild uitpakken, dan ligt een opleving van de high yieldmarkt in de lijn der verwachting.
"Mocht een recessie uitblijven of mild uitpakken, dan ligt een opleving van de high yieldmarkt in de lijn der verwachting"
Mits niet te lang
Dan moet er nog iets over de duratievoorkeuren worden gezegd. Het meeste geld stroomde in 2022 naar het korte en middellange spectrum. Alleen beleggers die tactisch inspeelden op agressieve renteverhogingen en hevige koersbewegingen gingen voor langlopende obligaties (+2,7 miljard dollar). Dat speelde onder meer tijdens de korte regeerperiode van de Britse premier Tuss toen de lange Britse rente explodeerde. Duratie werkt immers als een hefboom. Als de rente op een tienjaars met 1% daalt, dan gaat de koers met 10% omhoog.”

Philippe Roset is hoofd Noord-Europa van State Street SPDR ETF’s