Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Hard gedaald, dus kansrijk

Raj Shant, portfoliospecialist bij Jennison Associates, ziet weer kansen in China, India en bij groeiaandelen.

"Eind 2020 en gedurende 2021 werden wij voorzichtiger ten aanzien van de Chinese aandelenmarkt, omdat het Chinese overheid het beleid en de regelgeving veranderden, wat een aantal van de meest winstgevende en snelst groeiende Chinese bedrijven raakten.

Gezien de sterke underperformance van de Chinese markt in 2021 zijn wij in 2022 echter geleidelijk aan constructiever geworden.

Raj Shant

Raj Shant van Jennison Associates

20e Partijcongres

Dit najaar vindt het 20e Partijcongres van de Chinese Communistische Partij plaats. De regering heeft duidelijk gemaakt dat het in de aanloop daar naartoe meer stabiliteit en een marktvriendelijker beleid voorstaat. Dat zou een constructieve en zelfs ondersteunende achtergrond voor de aandelenmarkt moeten vormen.

Echter, kijkend naar de rest van het jaar en 2023 zal in een markt die zo sterk beïnvloed wordt door regeringsbeleid als de Chinese, veel afhangen van het beleid dat na het Partijcongres zal worden gevoerd.

Meer Chinese posities

In de opkomende markten aandelenportefeuilles hebben we sinds begin dit jaar weer meer posities genomen in de Chinese markt, na in 2021 zwaar onderwogen te zijn geweest. Wij hebben vooral bedrijven toegevoegd waarvan wij denken dat zij de komende jaren de groeileiders zullen zijn. Dat zijn niet de techreuzen die de Chinese buers in het afgelopen decennium hebben geleid."

EV-gerelateerde aandelen zijn bijvoorbeeld bijzonder aantrekkelijk omdat in deze sector sprake is van aanhoudende onderliggende groei, in combinatie met een wereldwijd tekort aan EV-batterijen.

"EV-gerelateerde aandelen zijn bijvoorbeeld bijzonder aantrekkelijk"

India is er ook nog

Jennison is voor de langere termijn ook positief over de Indiase markt, waar de demografische drivers en de digitale transformatie het komende jaar een economische duw in de rug beloven te geven.

Ook zijn we selectief positief over fintech in opkomende markten waar gevestigde banken inefficiënt, duur en traag zijn geweest om met nieuwere en goedkopere manieren klanten te bereiken. In de opkomende landen zijn er daardoor meer winstgevende mogelijkheden dan in meer ontwikkelde markten waar de banken sneller zijn overgegaan op het aanbieden van digitale diensten.

Hard afgestrafte groeiaandelen

De rotatie van groei en naar waarde is absoluut bruut geweest. De waarderingen van groeiaandelen ten opzichte van de rest van de markt of ten opzichte van waardeaandelen zijn teruggekeerd op de niveaus van begin 2019. De waarderingspremie die tijdens de pandemie en de daaropvolgende lockdowns is opgebouwd, is volledig uitgewist.

"De rotatie van groei en naar waarde is absoluut bruut geweest"

Dat garandeert niet dat ze vanaf nu zullen outperformen, maar het biedt wel een heel goede basis voor toekomstige prestaties."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie