Column

In China straalt de economische zon wel

Terwijl de economische vooruitzichten van Europa en de VS guur zijn, klimt de Chinese economie uit het dal. Fidelity International is daarom overwogen China. Specifieke kansen?

Is dit het moment van de grote reset? Volgens Andrew McCaffery, CIO wereldwijd van Fidelity International, is daar wel wat voor te zeggen. Beleggers hebben genoeg reden om zich zorgen te maken. Vooral de Amerikaanse en Europese economische vooruitzichten zijn slecht. Na jaren van ongekend ruim monetair beleid worden de teugels weer aangehaald.

Vooral de Fed neemt straffe maatregelen om de opgelopen inflatie onder controle te krijgen. "De markt rekent op officiële rentestanden van 3,5-3,75% in de eerste helft van volgend jaar. Dat de markt bang is dat de Fed te veel doorschiet in het verkrappingsbeleid bewijst de yieldcurve. Die is inmiddels negatief."

Voor Fidelity International is het nieuwe stringente monetaire beleid reden om de kans op een harde Amerikaanse en Europese landing te verhogen van 35% tot 60%. De angst voor ernstig economisch onweer is ook ingegeven door de problemen waar consumenten wereldwijd mee te maken hebben. Omdat de loonontwikkeling in de VS en Europa de inflatie niet kunnen bijbenen, kalft de tijdens de coronapandemie opgebouwde spaarberg rap af. McCaffery: "Om te ontdekken hoe consumenten in Europa en de VS over hun economische toekomst denken, is een blik op de laatste sentimentsindicator voldoende." Die was in tientallen jaren niet zo negatief als nu.

"De kans op een harde landing is verhoogd naar 60%"

McCaffery maakt zich verder grote zorgen over de energiecrisis die vooral Europa bedreigt. Daarnaast heeft hij oog voor de ontwikkeling van de belangrijke Amerikaanse vastgoedmarkt, waar inmiddels het beste vanaf is. "Dalende huizenprijzen schaden de Amerikaanse consumentenbestedingen extra. Ook dat brengt een harde landing dichterbij."

China beweegt andere kant op

Heeft Fidelity niets positiefs te melden? Jazeker! Heel ver weg gloort hoop. In China zijn er aanwijzingen dat de economie verbetert. "De uitdaging van de Chinese regering is niet zozeer om de vastgoedmarkt te stutten maar om de relatief hoge Chinese werkloosheid naar beneden te krijgen."

Dat zegt Victoria Mio, hoofd aandelenresearch Azië Pacific van Fidelity International. Volgens haar kunnen banken een verslechterende vastgoedmarkt wel hebben. "In het slechtste scenario lopen Chinese bankwinsten met 10% terug." Mio is er niet bang voor. "Wij verwachten dat de vastgoedmarkt in de tweede helft 2022 verbetert."

Victoria Mio van Fidelity International

Nee, de grootste onzekerheid volgens haar is en blijft de pandemie. Ook daarover is zij optimistisch. "Inmiddels lijkt de situatie redelijk goed onder controle. 90% van de  bevolking is gevaccineerd. 65% van de ouderen heeft een booster gekregen.

"Wij verwachten dat de vastgoedmarkt in de tweede helft 2022 verbetert"

Het recente einde van de lockdowns heeft de Chinese economische groei aangejaagd. Zowel de industriële activiteit als de consumentenuitgaven stegen in juni fors. Onderwijl blijft het Chinese economische beleid stimulerend. Beijing steekt wederom de nodige miljarden in infrastructuur. Lang verhaal kort: Fidelity is overwogen China.

Chinese koopkansen 

Meer beleggers hebben volgens Mio in de gaten, dat de Chinese economie verbetert en er weer kansen zijn op de Chinese beurs. "In tegenstelling tot de rest van de wereld ging de Chinese beurs in juni wel omhoog. Dat geeft vertrouwen voor de tweede helft van het jaar. De huidige lage beurswaarderingen en de Chinese onderweging in portefeuilles van internationale beleggers zorgen voor extra meewind." 

Specifieke kansen? "Wij zijn enthousiast over duurzame energie, EV-bedrijven, bedrijven die profiteren van de extra uitgaven in infrastructuur, maar ook cyclische bedrijven die door de economische opening weer meer verkopen", zegt Mio.

Tech? Mio: "Dat was natuurlijk de grote groeisector van de laatste jaren maar kreeg te maken met hard ingrijpen van de regering, en dreigende maatregelen van de Amerikaans regering. Maar tech zal de dominante kracht blijven van de toekomstige economische groei van China. Zij is niet bang voor verder ingrijpen van de Chinese regering. "Wat blijft, zijn de spanningen tussen China en VS, maar dat is inmiddels wel ingeprijsd."

"Chinese tech blijft dominante kracht"

Piekrente

Buiten China staan industriële bedrijven die profiteren van de huidige deglobaliseringstrend, en bedrijven die meeliften op de decarbonisatietrend, op het kooplijstje van Fidelity International.

Wat betreft schuldpapier koopt de vermogensbeheerder opnieuw langer lopende staatsobligaties. "Want de rentes lijken te hebben gepiekt", aldus McCaffery.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie