Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Column

Amerikaanse aandelen zijn de nieuwe veilige haven

Volgens Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is er op dit moment voor beleggers geen betere plek om te schuilen dan de Amerikaanse beurs.

“Voor beleggers zijn er op dit momenten weinig plekken om te schuilen. Is er nog een safe haven behalve cash? Alle beleggingscategorieën zitten nu in verdomhoekje. Alles met een notering heeft last van een negatief momentum. Niet alleen hier, maar wereldwijd. Het is eenrichtingsverkeer.

Desondanks zie ik dat assetmanagers weer terugkeren naar Amerika. Het is een gevalletje TINA, There Is No Alternative. Europa heeft van alle regio’s het meeste last van de oorlog in Oekraïne. Maar ook naar de opkomende markten, inclusief China, willen professionele beleggers even geen grote exposure hebben. Inflatie en stijgende rentes hebben ook daar een sterke impact op de economische groei. China, dat een sterke weging heeft in de opkomende marktenindex, heeft daarbij nog eens flink last van Covid. De nieuwste lockdowns hebben hun negatieve effecten op de economie, terwijl het er niet naar uitziet dat de Chinese regering het strenge coronabeleid spoedig zal herzien.

Zolang de oorlog in Oekraïne doorgaat en China in lockdown verkeert, is de Amerikaanse beurs de aangewezen plek om belegd te zijn. Dat blijkt ook uit de kracht van dollar. Die munt wordt alleen maar sterker. De VS verkeert ook verder in rentecyclus dan andere landen. De ECB volgt de Fed op gepaste afstand. Als er een rentekeerpunt komen, dan zal die eerder in de VS dan in Europa plaatsvinden.

Gerben Lagerwaard van State Street GA

Techdivergentie gaat verder

Dat wil niet zeggen dat wij bij State Street Global Advisors enthousiast zijn over de Amerikaanse aandelenkansen. Alleen andere regio’s zien er nog beroerder uit. De waardering van Amerikaanse aandelen is flink gedaald, maar de marktonzekerheid is nog altijd groot.

De winstcijfers over het eerste kwartaal waren in lijn der verwachting, maar de outlooks stemmen toch somber. Vooral de hoge inflatie heeft gevolgen voor de marges. Vraag is of de negatieve inflatiegevolgen al helemaal in de koersen zijn verwerkt.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat spreekt voor de Amerikaanse beurs is dat die zeer groot en liquide is. In veel indices is de Amerikaanse weging 60%. Daarbij is de techsector belangrijker dan in bijvoorbeeld Europa.

Wij verwachten dat de divergentie in de techsector aanhoudt. Dat wil zeggen: de techbedrijven die zich nog moeten bewijzen, lopen veel grotere koersrisico’s dan zwaar winstgevende bedrijven met een bewezen businessmodel. Techbedrijven die nog geen winst maken, krijgen het lastiger om aan additionele financiering te komen.

Koersherstel kan hard gaan

Positief voor de VS zijn ten slotte de economische langetermijnverwachtingen. Die zijn beter dan die voor bijvoorbeeld Europa, dat minder een eenheid is. Mocht er een beursdraai komen, dan verwacht ik dat Wall Street het meest zal profiteren.

"Mocht er een beursdraai komen, dan verwacht ik dat Wall Street het meest zal profiteren"

Voordat het zover is, zal er eerst meer rust in de markt moeten komen. Dat is nu nog zeker niet het geval. Mocht het weer omhooggaan, dan kan het snel gaan, zoals we bijvoorbeeld zagen direct na de Russische inval in Oekraïne.

Ten slotte, ik begrijp dat cash is king op de huidige situatie zeer toepasbaar is. Helaas is dat voor veel institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, geen optie. Die moeten wel de beurs opzoeken. Doe dat dan in Amerika is mijn boodschap.”

Gerben Lagerwaard is head of Continental Europe, Global Institutional Group, State Street Global Advisors.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Assetallocatie