Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Assetmanagers positiever over Japanse aandelen

De consensus over Japanse aandelen is dit jaar geleidelijk verbeterd. Meer dan de helft van 58 assetmanagers is volgens Eelco Ubbels inmiddels positief. Wat zijn redenen om Japanse aandelen te kopen?

De Japanse aandelenmarkt geldt al jaren als even kansrijk als lastig te doorgronden. Goede informatie is bijvoorbeeld maar beperkt beschikbaar. In elk geval zat de performance lange tijd niet mee.

Na de val van de Nikkei 225-index vanaf het hoogtepunt van 39.000 punten eind jaren 80 was het lange tijd gedaan met de populariteit van de Japanse beurs.

De vastgeroeste Japanse structuur met zijn typische economische, politieke en demografische problemen was geen partij meer voor opkomende landen in Azië die sterk opkwamen. In februari van dit jaar kwam de Nikkei voor het eerst in 30 jaar weer boven de 30.000 uit.

Stijging aantal positieve adviezen

Zijn Japanse aandelen dit jaar populairder geworden bij assetmanagers? Eind september waren de prestaties dit jaar ten opzichte van de wereldindex nog mager, namelijk +11,7% tegenover +17,3%. De consensus van 58 asset managers over Japanse aandelen is wel geleidelijk positiever geworden.

Van de vijf aandelenregio’s staat Japan nu op de tweede plaats. De meest recente analyse van Alpha Research laat zien dat 54% van de assetmanagers positief is over Japanse aandelen en dat maar 10% een onderweging heeft.

De vijftien grootste assetmanagers wijken hier niet veel vanaf. Een achttal (53%) is positief, een zestal (40%) is neutraal. Slechts een assetmanager adviseert Japanse aandelen te verkopen.

Japanse kenmerken

De Japanse aandelenmarkt heeft enkele typische kenmerken die de prestaties en verwachtingen bepalen. De Japanse beurs heeft relatief veel waarde-aandelen, zoals autofabrikanten en toeleveringsketen, banken en vastgoed. Dat is heel anders dan de VS, waar technologie-aandelen domineren.

Wat voor Japanse aandelen spreekt, is de waardering. Japanse aandelen zijn ten opzichte van de andere regio’s laag gewaardeerd. De koers-winstverhouding bedraagt vijftien tegenover negentien voor de wereld. Het historisch gemiddelde van Japan ligt op 26. 

De Japanse financiële markt reageert relatief sterk op politieke ontwikkelingen. Politiek is er in Japan het nodige aan de hand. Het recente vertrek van premier Yoshihide Suga is enthousiast ontvangen door beleggers.

Positief oordeel

In de rapporten van de vijftien grootste assetmanagers overheersen een viertal zaken:

  1. De visie op de cyclische aard van de Japanse aandelenmarkt.
  2. De mate waarin Japan van een cyclisch herstel kan profiteren.
  3. De waarde van de yen.
  4. De politieke omstandigheden.

Voor de kortere termijn is natuurlijk ook Covid-19 van belang. Hoe de weging van deze factoren uitvalt, bepaalt de uitkomst van de analyse.

Een van de partijen met een positief advies over Japanse aandelen is J.P. Morgan Asset Management. “Wij zijn positief, maar we zien ook dat de vooruitzichten van de economische groei uitdagend blijven,” aldus Global Market Strategist Vincent Juvyns.

ss

Over de invloed van het ontslag van premier Suga en het nieuwe kabinet van premier Kishida zegt hij: “Kishida wil in de geest van de voormalige premier Abe doorgaan, totdat Japan het deflatiegevecht heeft gewonnen. De nieuwe minister van Financiën Suzuki spoort de Bank of Japan aan om mee te helpen de inflatiedoelstelling van 2% te halen. Wij verwachten dat de goede relatie van het kabinet met de centrale bank voorlopig niet zal veranderen."

De echte test zal volgens Juvyns komen wanneer Kishida een nieuwe president van de Bank of Japan kiest. De vervanging van de aftredende bestuursleden, Suzuki (havik) en Kataoka (duif) in juli 2022, zal waarschijnlijk Kishida's houding duidelijk maken over het monetaire beleid.

"Wat de Japanse yen betreft zal de munt, gezien de status quo bij de Bank of Japan en gelet op de economische stagnatie, waarschijnlijk onder neerwaartse druk blijven staan ten opzichte van de Amerikaanse dollar.” Over het gevecht om de Covid-pandemie te overwinnen ziet J.P. Morgan positieve ontwikkelingen.

Negatief oordeel

Van de vijftien assetmanagers is SEB de enige die Japan onderweegt. De Scandinavische bank geeft aan dat het herstel van de Nikkei van korte duur zal zijn.

Want de winstgroei per aandeel ligt volgens SEB erg laag, de hervormingen zijn weinig spectaculair, de economische groei is laag is en de staatsschuld zal waarschijnlijk verder exploderen.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Assetallocatie