Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Europese fondsindustrie: Alles wordt anders

De Europese fondsindustrie staat volgens Detlef Glow aan de vooravond van ingrijpende veranderingen.

De Europese beleggingssector bevindt zich momenteel duidelijk in een overgangsfase. De Europese fondsindustrie zal er in 2030 totaal anders uitzien dan nu.

Ten eerste hebben we in afgelopen jaren al een groot aantal fusies en overnames gezien, in alle onderdelen van de fondsindustrie. Deze trend gaat verder. Groot is goed, zo is de gedachte. Ik heb daar overigens mijn twijfels over.

Daarnaast zijn we de laatste jaren getuige geweest van een grote hoeveelheid nieuwe regels, die betrekking hebben op de vergoedingen van fondsdistributie.

Mits digitaal

Deze nieuwe regels en het gemak van online leiden er volgens mij toe dat de verkoop van fondsen niet langer fysiek is, maar enkel nog digitaal. Dat is ook wat jongere beleggers willen. Liever dan face-to-face regelen zij hun zaken van achter de computer. 

Voor fondshuizen betekent dit dat zij 24 uur per dag, zeven dagen in de week in staat moeten zijn hun klanten informatie te geven en de mogelijkheid te bieden fondsen te kopen of te verkopen. Gevolg is dat salesmanagers moeten uitkijken naar een nieuwe baan, terwijl er extra mensen moeten worden aangenomen om alle klantvragen te kunnen beantwoorden.

Digitalisering vraagt ook om een andere manier van communiceren. De nieuwe generatie communiceert anders dan deze generatie beleggers. Dit betekent dat fondshuizen stevig moeten investeren in nieuwe technologieën om het bedrijf toekomstbestendig te maken.

Alles passief

Dan is er de populariteit van ETF's. Indexfondsen zijn in de afgelopen 20 jaar de groeimotor geweest van de vermogensbeheersector in Europa. Voor de aanbieders van actieve fondsen zijn de uitdagingen groot. Wat kunnen zij doen om het passieve gevaar te keren? 

Groot voordeel van ETF's is dat deze op elk moment van de handelsdag kunnen worden verhandeld. Dat geldt niet voor beleggingsfondsen, die alleen met vertraging kunnen worden gekocht of verkocht. Elke dag wordt een nieuwe koers opgemaakt.

Omdat met name professionele beleggers op elk moment van de dag willen handelen, zullen beleggingshuizen hun actieve fondsen steeds meer als ETF's aan de man brengen.

Gelijke en lagere fee's

Daarnaast zullen de fee's van actieve fondsen verder omlaag moeten. Dat geldt al helemaal voor fondsen die dicht tegen hun benchmark aanschurken. Voor deze indexhuggers is straks geen ruimte meer. Beleggers én toezichthouders accepteren dat niet langer.

Dat geldt overigens ook voor het in rekening brengen van verschillende fee's voor dezelfde fondsen. Retail- en institutionele klanten betalen straks gelijke prijzen.

Als ESG mainstream wordt

Duurzaam beleggen transformeert onderwijl verder van een nichestrategie naar mainstream. Beleggers eisen in toenemende mate dat fondsbeheerders rekening houden met ESG-criteria. Dit betekent dat deze niet-financiële gegevens moeten integreren in hun beleggingsproces.

Greenwashing is niet langer een optie, want naarmate beleggers meer kennis hebben van ESG-integratie zullen zij fondsen, die enkel in naam duurzaam zijn, eenvoudig herkennen. Nee, vermogensbeheerders zullen ESG-criteria echt serieus moeten nemen en deze kennis in eigen huis moeten ontwikkelen.

Belangrijk daarbij is dat de verzameling en verwerking van niet-financiële worden gestandaardiseerd. Daar is nu nog geen sprake van. Maar omdat fondshuizen niet-financiële gegevens op dezelfde manier willen analyseren als financiële gegevens, zullen die standaarden er ongetwijfeld komen.

Ingrijpende veranderingen

Ik verwacht verder dat beursgenoteerde bedrijven transparanter zullen worden over hun duurzaamheidsbeleid. Ook dat helpt ESG-integratie verder vooruit. Daarbij zullen fondsbeheerders in de toekomst veel meer dan nu gehoor kunnen geven aan de individuele ESG-behoeften van hun klanten.

Al deze trends zullen de toekomst van het Europese vermogensbeheer bepalen en ingrijpend veranderen. Na de roaring 20 een eeuw geleden staan we nu aan de vooravond van een nieuw tumultueus decennium.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus