Column

Europese fondsbelegger is kooplustig en pessimistisch tegelijk

Oplopende koersen maakten Europese fondsbeleggers dit jaar kooplustig, maar allesbehalve roekeloos. Obligatiefondsen en mixfondsen waren in de eerste negen maanden van 2019 in trek, terwijl aandelenfondsen het juist moesten ontgelden, aldus Detlef Glow.

De Europese fondsindustrie boekte in de eerste drie kwartalen van 2019 een instroom van 199,9 miljard euro. Dat is heel wat beter dan vorig jaar, toen Europese fondsbeleggers meer fondsen verkochten dan kochten.

Beleggers hebben hun kooplust duidelijk hervonden, ondanks berichten over de handelsoorlog tussen de VS en China, permanente onduidelijkheid over Brexit en dalende bedrijfswinsten.

Als koersen over een breed front stijgen, zoals dit jaar het geval is, dan trekt dat altijd kooplustigen. 

Europese fondshuizen trekken dit jaar weer kapitaal aan raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

ETF's blijven populair

Het totaal beheerde Europese fondsvermogen steeg in 2019 van 9,9 biljoen euro tot 11,8 biljoen euro. Deze stijging was vooral het gevolg van de puike prestaties van de onderliggende markten (+1,7 biljoen euro).

De positieve fondsverkoop werd ook veroorzaakt door de populariteit van ETF's. Europese beleggers kochten dit jaar voor 62,3 miljard euro aan ETF's. Het Europese ETF-vermogen nam toe van 633,1 miljard euro op 1 januari tot 795,5 miljard euro eind september 2019.

Het Europese fondsvermogen neemt in 2019 sterk toe

raex

 

Uitstroom uit alternatives

Niet alle beleggingscategorieën werden in 2019 gekocht. Obligatiefondsen (+207,7 miljard euro) waren het meest in trek, gevolgd door multi-asset-fondsen (+26,3 miljard euro), vastgoedfondsen (+4,3 miljard euro) en grondstoffenfondsen (+2,3 miljard euro).

Forse uitstroom noteerden daarentegen alternatieve fondsstrategieën (-147,2 miljard euro), aandelenfondsen (-45,3 miljard euro) en overige fondsen (-10,8 miljard euro).

Deze cijfers wijzen er volgens mij op, dat Europese beleggers 2019 hebben aangegrepen om hun beleggingsrisico's te verlagen. Ook al waren bedrijfsobligaties en obligaties van opkomende markten gevraagd en die gelden niet echt als een veilige haven.

Europese fondsbelegger gaat in 2019 voor safe

raex

Aandelenfondsen verliezen

Zoom ik verder in op subcategorieën, dan valt op dat Europese beleggers dit jaar een duidelijke voorkeur hebben voor brede spreiding. Aandelen wereldwijd (+53,7 miljard euro), obligaties wereldwijd in dollars (+45,1 miljard euro) en oblgaties wereldwijd in euro's (+25,1 miljard euro) waren de meest verkochte fondscategorieën.

Aan de andere kant van het spectrum waren het opnieuw de Europese aandelenfondsen die de hardste klappen moesten incasseren. Europese aandelen (-21,8 miljard euro) werden het meest verkocht, gevolgd door aandelen uit de eurozone (-17,9 miljard euro) en obligaties wereldwijd in Britse ponden (-16 miljard euro).

Europese beleggers blijven Europese aandelen dumpen

raex

Hoe deden de afzonderlijke fondshuizen het tot nu toe in 2019?

BlackRock deed de beste zaken (+57,7 miljard euro). De nummer twee en drie, Pimco (+33,4 miljard euro) en AXA (+26,5 miljard euro) volgen op grote afstand.

BlackRock profiteert onder meer van de populariteit van ETF's. In de Europese ETF-markt is BlackRock marktleiden met een aandeel van bijna 45%.

BlackRock domineert Europese fondsmarktraex

Dit jaar werden in de eerste negen maanden 896 fondsen geliquideerd, 818 fondsen samengevoegd, en maar liefst 1.754 fondsen gelanceerd. Dit betekent dat de Europese fondsenmarkt in de loop van 2019 jaar met 40 fondsen is toegenomen. 

Groei aantal fondsen zet in 2019 door

raex

 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen