Column

Europese fondsbelegger stapt uit aandelen

Detlef Glow heeft de Europese fondscijfers over april binnen. Heel kort gezegd: obligaties werden gekocht, aandelen verkocht. ETF's blijven onverminderd populair. Wanneer besluiten Europese beleggers weer Europese aandelen te kopen?

De negatieve trend in fondsenland Europa zette ook in april door. Het was alweer de twaalfde maand op rij dat Europese langetermijnbeleggers meer fondsen verkochten dan kochten. De uitstroom gaat maar door.

Rekening houdend met het huidige renteklimaat was het (opnieuw) verrassend dat obligatiefondsen (+7,6 miljard euro) nog wel gewild waren. Ook vastgoedfondsen (+0,2 miljard euro) en grondstoffenfondsen (+0,1 miljard euro) verbleven nog aan de goede kant van de kolom, pardon rijtje.

Alle andere beleggingscategorieën hadden vorige maand te maken met fikse uitstroom: aandelenfondsen (-21,0 miljard euro), alternatieve fondsen (-8,7 miljard euro), mixfondsen (-3,2 miljard euro) en overige fondsen (-0,6 miljard euro).

ETF's onverminderd populair

Al met al boekten Europese langetermijnfondsen in april een uitstroom van maar liefst 25,7 miljard euro. Aan de ETF-industrie lag het niet. Die bleef goed verkopen met een plus van 3,7 miljard in april.

De keuze voor veilig was terug te zien aan de populariteit van geldmarktfondsen. Deze worden vooral gebruikt om tijdelijk cash te stallen. Europese beleggers kozen met name voor euro- (+13,2 miljard euro) en dollarfondsen (+3,9 miljard euro). De Brexitfeuilleton moedigde beleggers geenszin aan hun geld in Britse ponden te steken. Geldmarktfondsen in pond sterling gingen dan ook vooral de deur uit (-4,5 miljard euro).

Europese fondsbelegger koos in april vooral voor veilig

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ook in april kochten Europese langetermijnbeleggers vooral Amerikaanse obligaties euro hedged (+3,0 miljard euro), gevolgd door wereldwijde obligaties (+2,7 miljard euro) en aandelen Azië Pacific ex Japan (+1,3 miljard euro).

Amerikaanse obligaties op 1

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aan de andere kant van het spectrum, waar de verliezers zich ophouden, gingen Amerikaanse aandelenfondsen (-4,4 miljard euro) het meest van de hand. Ook in april moesten Europese langetermijnbeleggers weinig hebben van aandelen uit de eurozone (-3,9 miljard euro) en aandelen geheel Europa (-2,7 miljard euro). Het begint een saai verhaal te worden. Wanneer komen Europese aandelen weer in de gratie?

Maar Amerikaanse aandelen gaan de deur uit

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

BNP Paribas Asset Management (+3,78 miljard euro) was het best verkopende fondshuis in april. Schijn bedreigt. Laten we de verkoop van de weinig winstgevende geldmarktproducten (+5,3 miljard euro) buiten beschouwing, dan boekte BNP Paribas een uitstroom van 1,52 miljard euro.

Wie wel goede zaken deed was PIMCO, dat voor 3,7 miljard euro aan obligatiefondsen verkocht. AXA (+3,3 miljard euro) moest het ook vooral van geldmarktproducten (+3,2 miljard euro) hebben.

De Europese topverkopers van april 2019

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus