Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Alleen ETF's waren in november nog gevraagd

Europese fondsbeleggers hebben november niet aangegrepen om langetermijnfondsen te kopen. Het gure beursklimaat deed zich voelen. Detlef Glow overlegt de cijfers.

De onverwacht hoge uitstromen in oktober zijn door Europese fondsbeleggers de maand erop niet aangegrepen om weer in te stappen. Integendeel. Ook in november werden langetermijnfondsen grif verkocht. De gure marktomgeving en het verslechterende sentiment nodigden niet uit om te kopen.

Als gevolg hiervan was november alweer de zevende maand op rij dat er in Europa meer langetermijnfondsen werden verkocht dan gekocht. Vastgoedfondsen (+0,6 miljard euro) waren de enige beleggingscategorie met instroom. Alle andere beleggingscategorieën gingen de deur uit

Vooral obligatiefondsen (-21,4 miljard euro) moesten het ontgelden. Alternatieve fondsen (-11,1 miljard euro) en mixfondsen (-5,3 miljard euro) hebben ook betere tijden gekend. Aandelenfondsen (-3,4 miljard euro) en grondstoffenfondsen (-0,3 miljard euro) hielden de schade opvallend beperkt.

Passief wint?

Al met al werd er in november voor 42,6 miljard euro aan langetermijnfondsen verkocht. In dit cijfer zijn geldmarktfondsen buiten beschouwing gelaten, want die worden vooral gebruikt om cash te parkeren. In de eerste elf maanden van 2018 verloren Europese langetermijnfondsen 74,0 miljard euro aan kapitaal.

Ook kosten hebben bij beleggers waarschijnlijk meegespeeld om langetermijnfondsen te verkopen. Hoe anders is te verklaren dat ook in november ETF's vooral werden gekocht. In november bedroeg de passieve instroom 3,8 miljard euro.

Europese fondsbeleggers stapten uit obligaties

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het best verkochte fondssegment in november was wereldwijde aandelen (+6,5 miljard euro), gevolgd door Amerikaanse obligaties met een middellange looptijd (+5,9 miljard euro) en Amerikaanse aandelen (+2,3 miljard euro).

De populairste fondssegmenten

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aan de andere kant van het spectrum, waar de fondsverliezers zich ophouden, had het fondssegment wereldwijde obligaties (-3,2 miljard euro) last van de grootste uitstroom. Europese kortetermijnobligaties (-3 miljard euro) en Europese small- en midcapaandelen (-2,8 miljard euro) werden ook gedumpt.

Uit de gratie

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Binnenkort komen de Europese fondscijfers over december binnen. Als het sentiment een belangrijke indicator is, dan beloven dat beroerde cijfers te worden.

Ik wens u een gelukkig en succesvol 2019!


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine ETF's