Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

De beste ETF's zijn ook de meest winstgevende

Detlef Glow, hoofd Lipper Research, buigt zich over de belangrijke vraag: waar gaat het met de Europese ETF-industrie naartoe? Zijn analyse biedt ook hoop voor kleine ETF-aanbieders.

Met een netto instroom van 35,5 miljard euro en met nog geen maand zonder instroom gaat ook 2018 de boeken in als een prima jaar voor Europese verkopers van ETF's.

Voor de actieve concurrentie was de situatie in de eerste tien maanden van 2018 minder gunstig. Vanaf mei ging het met de Europese verkoop van actieve fondsen de verkeerde kant uit. De onzekerheid op de effectenmarkten eiste zijn tol.

Trouwens, er zijn marktwaarnemers die beweren dat de Europese ETF-industrie dit jaar ook helemaal niet zo goed draait. Immers, de instroom is dit jaar minder dan in 2017. Dat klopt, maar het kan niet elk jaar een recordjaar zijn.

Niet altijd winstgevend

Grote kans dat de ETF-verkoop in 2018 uiteindelijk hoger zal uitvallen dan 2016 en 2014, twee van de vijf jaren met de hoogste netto-instroom in de geschiedenis van de Europese ETF-verkoop. 

Op basis van de verkoop-trend is er voor de verkopers van ETF's weinig reden om te sippen. Breed gesproken is dat zeker het geval, maar ik vraag me af of dat voor alle Europese ETF-partijen geldt.

Zelfs bij de tien grootste verkopers van ETF's in Europa maakt niet iedereen winst. Hoe zit het dan met de kleine ETF-aanbieders?

Dalende marges

Bovendien, de ETF-verkoop mag dan wel toenemen, maar de marges staan meer dan ooit onder druk. De kosten om aan regelgeving te voldoen, nemen constant toe, terwijl de fee's voor huis-tuin-en-keuken-ETF's richting nul gaan.

Het is dan ook geen verrassing dat ETF-verkopers op zoek zijn naar nieuwe manieren om meer geld te verdienen, zoals het aanbieden van effectenleningen, het uitlenen van effecten (securities lending) en, belangrijker, de lancering van smart bèta-ETF's.

De vlucht in smart bèta-ETF's

Het voordeel van de inzet van factoren, want dat is smart bèta-beleggen, is dat ETF-verkopers hogere vergoedingen kunnen vragen, doordat zij minder last hebben van concurrerende producten. Geen smart bèta-ETF is dezelfde.

Overigens is het nog steeds niet zeker of deze producten, vooral als ze worden aangeboden door kleinere promoters, voldoende kapitaal aantrekken om winstgevend te zijn. Het zou mij niet verbazen als veel van deze producten het uiteindelijk niet redden en geliquideerd worden. 

Innovatie telt

Desondanks ben ik ervan overtuigd dat het segment smart bèta een van de grote groeiers zal zijn binnen de Europese ETF-industrie. Het is in ieder geval het segment waar we de meeste productinnovatie zien. Zeker voor smart bèta-producten die bewezen meer rendement opleveren dan gewone ETF's gloort een gouden toekomst.

Het biedt ook kleine ETF-aanbieders kans om groot te worden in de Europese ETF-markt. 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?