hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  Niets mis met zelfregulering financiële sector

Niets mis met zelfregulering financiële sector

Volgens promovendus Mark Nelemans moeten AFM en DNB zich vooral niet bemoeien met het handhaven van ethische- en gedragsnormen in de financiële sector.

23 maart 2018 09:00 • Door Rob Stallinga

Afgelopen vrijdag verdedigde Mark Nelemans (zie foto), docent strafrecht aan de Open Universiteit, zijn proefschrift, getiteld Financiële regulering: de verhouding tussen interne governance en extern toezicht.

Sinds de deconfiture van de bankensector in 2008, zowel financieel als moreel, volgt Nelemans de ontwikkelingen van onze banken op de voet. Al is het maar vanwege de juridische kwesties die aan de financiële branche kleven. “De interventies van de overheid (om de banken te redden) waren noodzakelijk om de sector in rustig vaarwater te brengen, maar juridisch en ethisch gezien riepen ze bij mij grote vragen op,” vertelt Nelemans.

Het bleef niet bij financiële hulp om de sector op de been te helpen. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is de Nederlandse financiële sector onderworpen aan steeds meer overheidstoezicht, terwijl de sector zelf serieus werk heeft gemaakt van zelfregulering. De bankencodes uit 2010 en 2014, het bankentuchtrecht en de bankierseed zijn volgens Nelemans in internationaal perspectief tamelijk vooruitstrevend.

Vage scheiding

Helaas is het volgens Nelemans troebel geworden welke zaken onder extern toezicht vallen en wat onder interne governance. Nelemans pleit in zijn proefschrift voor een duidelijkere scheiding tussen extern en intern toezicht.

Waar die grens ligt? “Consumentenbescherming, kapitaaleisen, marktgedrag zijn zaken die onder extern toezicht vallen. Die zijn te belangrijk om over te laten aan de instellingen zelf. Maar strategie, personeelsbeleid, risicomanagement en interne controle vallen volgens mij onder zelfregulering, waarbij deze allesbehalve vrijblijvend is.”

Nelemans is met name kritisch als de wetgever en toezichthouders ethische- en gedragsnormen vastleggen in harde regelgeving. “Zaken als integriteit, betrouwbaarheid en geschiktheid zijn naar hun aard, inhoud en handhaafbaarheid niet geschikt voor opname in financiële toezichtwetgeving. Ik vind dat er door externe toezichthouders terughoudend moet worden omgesprongen met moraal-ethische termen omdat werknemers en bestuurders bij een berisping zich lastig kunnen verdedigen.”

“Zaken als integriteit, betrouwbaarheid en geschiktheid zijn naar hun aard, inhoud en handhaafbaarheid niet geschikt voor opname in financiële toezichtwetgeving"

Koploper zelfregulatie

Nelemans begrijpt dat de financiële sector minder autonomie kent dan andere bedrijfstakken. Een faillissement van Akzo Nobel of Aalberts Industries is heel vervelend voor betrokkenen maar zal de Nederlandse economie niet uit het evenwicht brengen. Dat is met het faillissement van een grote Nederlandse bank wel het geval. Too big to fail heeft implicaties. “De belangrijkste les van de kredietcrisis is dat bedrijfsvoering en -strategie gericht moeten zijn op lange termijn waardecreatie, goede interne controle en sterk risicomanagement, zodat er langetermijnstabiliteit ontstaat.”

Tien jaar na het begin van de crisis roept Nelemans op om meer vertrouwen te hebben in het zelfreinigende vermogen van banken bij moreel-ethische normen. Volgens hem is het met deze regulering in Nederland beter gesteld dan over de grenzen. “De Nederlandse financiële sector mag zich koploper noemen wat betreft regulering van gedrag en cultuur. De rest van de wereld houdt de ontwikkelingen in Nederland scherp in de gaten.”

Skin in the game

Strak extern toezicht en zelfregulering moeten het vertrouwen in de financiële sector terugbrengen. Maar hoe past het recente en afgeschoten voorstel van de ING-commisarissen om ceo Hamers een salarisverhoging van 50% toe te kennen? Nelemans: “Ik vind het onhandig om de ceo van een grote Nederlandse bank, die tien jaar geleden hulp nodig had, een dergelijke salarisverhoging te geven. Alle morele codes staan op gespannen voet met deze keuze. Maar tegelijkertijd is ING een private organisatie. Commissarissen en aandeelhouders bepalen het salaris, niet de overheid.”

De ophef zou volgens Nelemans heel wat minder groot zijn geweest als aan de salarisverhoging van Hamers een extra clausule zou zijn gehangen, waarbij de ING-ceo bij een nieuwe reddingsoperatie van de bank alle bonussen en salarissen boven de Balkenendenorm moet terugbetalen. “Dat is skin in the game. Daar ben ik een groot voorstander van,” zegt Nelemans. “Het is de meest effectieve middel om controverses over beloningen te neutraliseren, waarbij beloningscomponenten juist kunnen worden ingezet als prikkel om stabiliteit en lange termijn waardecreatie te bewerkstelligen.”

Wantrouwige buitenwacht

Dat niet iedereen vertrouwen heeft in een zelfregulerende financiële sector bewijzen de reactie op am:, het onlineplatform voor professionals in de financiële dienstverlening. Zo meldt S. Asagi: “Deze promovendus heeft duidelijk geen voeling met de praktijk. Banken en verzekeraars zoeken steeds de grens op van het toelaatbare, daarom lukt het al jaren niet het vertrouwen te herstellen. Als je banken en verzekeraars gaat aansporen om zelfregulerend op te treden, dan zal het vertrouwen echt niet hersteld worden. De meeste bestuurders van deze bedrijven denken doorgaans maar aan één ding: GRAAIEN!!! Kijk maar naar ING en ASR. En ze praten zichzelf aan dat ze het allemaal verdienen, omdat ze zo hard werken. Alsof het personeel niet hard werkt." 

Meer weten? Bestel het proefschrijft bij uitgeverij Paris.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 08 okt Private credit: hoog rendement, slecht toezicht
  • 19 sep Hooggerechtshof bevrijdt grote Amerikaanse bedrijven van knellende regelgeving

Onderwerpen

  • Regelgeving
  • toezicht

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
Rob Stallinga Geplaatst op 23 maart 2018 09:00 meer
Bio Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.
Recente columns
  1. label connect Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. label connect Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond
  3. “Trump heeft de doos van Pandora geopend”
  4. “Niemand wil nog beleggen in een black box”
  5. Cherry picking in China
Populaire columns
  1. label connect Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  2. label connect “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
  3. label connect Contrair en succesvol
  4. ”De financiële sector heeft een rol te spelen”
  5. “Het is fijn om goed te doen”

Meest gelezen

  1. Must Read 11 jun

    Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
  2. Must Read 12 jun

    Must read: Beleggers zitten vol in de markt
  3. Must Read 13 jun

    Must read: alle bommen en granaten

Assetallocatie

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

  • Assetallocatie 02 jun

    Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

    State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

  • Assetallocatie 27 mei

    Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt

    Mark Dowding van RBC BlueBay verwacht dat de lange rente in de VS verder oploopt. Als een 30-jarige staatslening 6-7% oplevert, ziet hij beleggers massaal aandelen en andere assets verruilen voor US Treasuries.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group