Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Wie durft tech te onderwegen?

Long tech en short energie was dé trade van de afgelopen vijf jaar. Maar is dit nog altijd de perfecte strategie?

De strategie om technologie te overwegen en energie te onderwegen was in de afgelopen jaren de perfecte allocatie. Ook in 2017 was het een goede keuze. Met een rendement van +12,83% voor tech en een verlies van 15,43% voor de energiesector is het verschil tussen beide sectoren dit jaar opgelopen tot 28,60%.

Tijd om winst te nemen? De sector technologie doet het al een tijdje goed, waardoor de volatility van deze groep aandelen aan het dalen is. Die was namelijk over de afgelopen drie jaar 13,92, duidelijk lager dan die van de sector energie (18,44). Dat is wel eens anders geweest.

Energiebedrijven, die mede vanwege hun rijke dividenduitbetalingen, in de categorie low vol behoorden, zijn inmiddels verhuisd naar high vol. Voor de techbedrijven geldt precies het omgekeerde.

Kijken we naar de huidige tien grootste bedrijven van de wereld, dan is technology met zes van de tien ondernemingen prominent aanwezig. Dit verklaart voor een deel de aantrekkingskracht van deze groeibedrijven. Nou ja, groeibedrijven, een deel van de techsector moet het steeds meer hebben van de verkoop van abonnementen.

De nieuwe toppers

2017 Bedrijf 2007 Bedrijf
1 Apple 1 ExxonMobil
2 Alphabet 2 GE
3 Microsoft 3 Microsoft
4 Amazon 4 Citigroup
5 Berkshire Hathaway 5 AT&T
6 Facebook 6 Bank of America
7 ExxonMobil 7 Toyota
8 Johnson & Johnson 8 Gazprom
9 J.P. Morgan Chase 9 PetroChina
10 Tencent 10 Royal Dutch Shell

Bron: Forbes.com

Timing

Hoe anders zag de wereld er tien jaar geleden uit. Toen was het grootste bedrijf van de wereld een oliemaatschappij. Van de tien grootste ondernemingen haalden er vier olie en gas uit de grond. Hoe zal de top tien er in 2027 er uitzien? Wie deze vraag juist weet te beantwoorden is spekkoper.

De sector energie heeft in ieder geval nog een paar lastige vragen te beantwoorden. De olieprijs ziet niemand meer naar 100 dollar per vat gaan. Ook de misschien langzame, maar wel gestage groei van alternatieve vormen van energie, doet de groei en groeiverwachtingen afnemen.

Voor tech is het de vraag hoe lang deze sector nog aantrekkelijk blijft. Over de laatste vijf jaar bekeken is technologie de absolute winnaar met een gemiddeld koersrendement van 19,7% per jaar. Energie was in deze periode met 2,38% de onbetwiste achterblijver. Contraire beleggers zitten op het vinkentouw om van een mogelijke techdaling te profiteren, maar is het nu al het juiste moment?

Consensus

Opvallend is dat uit de aanbevelingen van de verschillende assetallocatierapporten blijkt dat zowel de energie- als techsector als aantrekkelijk wordt beschouwd. Technologie is de meest favoriete sector vanaf de start in maart 2014 van het assetallocatieconsensusrapport van Alpha Research. Sinds februari 2017 staat ook de sector energie op overwegen.

Op basis van de consensus lijkt het erop dat beleggers nog geen afscheid hoeven te nemen van de  strategie om tech te overwegen en energie onderwegen. Wat zal de trigger zijn om de trade te beëindigen? En nog belangrijker: wanneer?


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

China; opnieuw lieveling van beleggers?