Grafiek van Daalder: Strijd tussen grote en kleine aandelen Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: het rendementsverschil tussen klein en grote aandelen. 18 januari 2024 09:00 • Door Lukas Daalder Als ik zeg dat small en midcaps het in het afgelopen jaar moeilijk hebben, dan zeg ik waarschijnlijk iets wat veel van de lezers hier direct kunnen beamen. Zo steeg de AEX vorig jaar met ruim 12%, waar de AMX 2% moest prijsgeven. Tel daarbij het dividendrendement op, dan wist je met de AMX vorig jaar net breakeven te spelen, waar een belegging in de AEX 15% opleverde. Rebound mid- en smallcaps Ik denk dat menig belegger opgelucht adem haalde toen de performance van de kleinere bedrijven op de beurs vanaf midden november plotseling verbeterde. Hiervoor werden een aantal redenen genoemd. Ten eerste daalde de kapitaalmarktrente in de laatste twee maanden van het jaar fors, terwijl ook de credit spreads terugliepen. Hierdoor werd het herfinancieren van schuld een stuk dragelijker. Aangezien small- en midcappers doorgaans afhankelijker zijn van externe financiering, profiteerde dit segment. Daarnaast was er de hoop dat inflatie min of meer onder controle was gebracht, wat met name small- en midcapbedrijven, die minder pricing power hebben, kan helpen. Bovenstaande grafiek laat het relatieve verloop van de Russell 2000 zien ten opzichte van de S&P 500, en het draaipunt is duidelijk te zien. Na een underperformance van 16% in de eerste tien maanden van het jaar wisten de small- en midcapbedrijven in korte tijd een aanzienlijk deel van de underperformance weer goed te maken. In relatieve termen steeg de Russell 2000 12% meer dan de eveneens stijgende S&P 500. Het begin van de lang verwachte outperformance was eindelijk aangebroken! Herhaling van zetten Misschien is er toch te vroeg gejuicht, want het nieuwe jaar begint wederom met een stevige underperformance voor de small- en midcappers. Inmiddels is de helft van de relatieve koerssprong die we sinds midden november hebben gezien alweer ingeleverd. In Nederlandse aandelen is het verlies iets minder, maar ook hier zien we dezelfde trend. Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.