Grafiek van Daalder: Verwachte economische groei loopt overal flink terug In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Pessimistische groeiverwachtingen. 14 september 2023 14:15 • Door Lukas Daalder Beleggers hebben doorgaans de neiging erg veel aandacht te besteden aan het nieuwste inflatiecijfer, de volgende ECB-vergadering of de bedrijfsresultaten van het afgelopen kwartaal. Op zich zeer logisch, omdat dat ontwikkelingen zijn die de markt vandaag of morgen in beweging zetten, maar tegelijkertijd verlies je daarmee soms wel het grotere beeld uit het oog. Vandaag dus even een stapje terug, weg van de waan van de dag. De grafiek van deze week toont de marktconsensus van reële groeiverwachtingen in de VS, de EU, het VK en China in 2024. Let hierbij wel even op: de gele lijn (China) staat op de rechteras, de drie andere lijnen op de linkeras. Dat je niet denkt dat de marktconsensus een groeiverwachting van 4% voor de EU is. Ik vermoed dat deze grafiek verder weinig uitleg nodig heeft. Dacht men in januari 2022 (het begin van de grafiek) nog dat de groei zo rond de 2% zou liggen (5% voor China), inmiddels is dat gestaag teruggebracht naar 1% (4,5% voor China). Slechte vooruitzichten Opmerkelijk is dat de VS er nauwelijks beter van afkomt dan de twee Europese regio’s, hoewel er zich daar de afgelopen weken wel een kleine verbetering heeft voorgedaan. Mocht dit inderdaad zo zijn, dan is het slechts een bevestiging van de trend die we eigenlijk sinds het uitbreken van de pandemie hebben gezien: tegenvallende groei die opmerkelijk lager ligt dan de trendmatige groei. Bedenk daar ook nog eens bij dat de groei van dit jaar stevig gestut wordt door een stimulerend begrotingsbeleid (zeker in de VS), en je kunt je natuurlijk afvragen of die in 2024 niet teruggeschroefd dient te worden. Weinig positief dus. Wil je toch voor een positieve draai aan, dan kun je uiteraard stellen dat de marktconsensus het wel vaker bij het verkeerde eind heeft. Dan moet je wel hopen dat deze consensus nu te pessimistisch en niet te optimistisch is. Deel via:
Assetallocatie 24 apr Europees vastgoed is king DWS is enthousiast over de beleggingsvooruitzichten van Europees vastgoed. Dat geldt al helemaal voor stenen in Amsterdam.
Assetallocatie 24 apr Dollarzwakte is een groot risico Een structurele verzwakking van de dollar kan resulteren in een waardeverlies van 40%, zo lieten eerdere perioden van dollarzwakte zien. Logisch dat JP Morgan Private Bank beleggers aanmoedigt een grotere allocatie in alternatieve munten aan te houden. De dollarvisie van JP Morgan Private Bank wordt overigens breed gedeeld.
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?