Mogelijkheden voor kleine aandelen

Binnen de opkomende markten zijn groeimogelijkheden voor kleinere aandelen. Dat stelt Legg Mason.

Binnen de opkomende markten zijn groeimogelijkheden voor kleinere aandelen. Dat stelt Nathalie Wallace, senior portfolio manager bij Batterymarch, onderdeel van Legg Mason. Het beleggingspotentieel in de opkomende markten is een bekend verhaal, dankzij de aantrekkelijke fundamentele waarden op zowel overheids- als aandelenniveau.

Batterymarch gelooft dat het economische groeitraject er in tact blijft en de markten buitengewone kansen blijven bieden voor beleggers gericht op de lange termijn. De instroom in opkomende aandelenfondsen was het afgelopen jaar positief, met per 15 februari 19,20 miljard dollar. Dat staat in scherp contrast met dezelfde periode een jaar eerder, toen er een uitstroom van 9,83 miljard was. 

De meeste beleggers in opkomende landen focusten traditioneel gezien op grotere, bekendere bedrijven. Een van de meest veelbelovende gebieden, kleine en middelgrote aandelen, wordt vaak over het hoofd gezien. 

Perspectief
Kleinere bedrijven bloeien vaak sneller op tijdens een economische opleving. Dat bleek na 2009 te kloppen voor de opkomende markten, en kleinere aandelen blijven betere groeiperspectieven bieden. Ze zijn vaak nauw verbonden aan de lokale economie en kunnen beleggers daardoor rechtstreeks toegang bieden tot de opkomende markten. Daarnaast is er nog steeds sprake van inefficiënties die aandeelhouders winst kunnen opleveren.

Een stijgende consumptie in combinatie met een gigantische infrastructuurontwikkeling zorgt voor een verhoogde groei van binnenuit. Hoewel ook grote bedrijven betrokken zijn bij de infrastructurele projecten, zijn het vooral kleinere bedrijven die van de lokale groei profiteren. De S&P Emerging BMI voor grotere aandelen ligt dan ook vooral in de financiële- en energiesector, terwijl de S&P BMI Emerging Markets MidSmallCap Index verspreid is over vastgoed, kapitaalgoederen, duurzame consumptiegoederen, retail en andere lokale, snelgroeiende sectoren.

De winst per aandeel voor kleine en middelgrote aandelen over twee jaar is 20,2% en daarmee veel hoger dan de 13,6% voor grote aandelen. De boekwaarde ligt met 1,5x juist lager dan die van de grote aandelen (1,8x).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Duurzaam beleggen