'Kas stroomt over, dividend groeit'

Met rijk gevulde kassen keren meer bedrijven uit de S&P500 dividend uit , dit jaar kan een recordjaar worden.

Met rijk gevulde kassen keren meer bedrijven uit de S&P500 cash dividend uit aan hun aandeelhouders, dit jaar kan een recordjaar worden. Al enige tijd groeit de belangstelling voor dividendaandelen als bron van inkomsten in het huidige klimaat met lage rentestanden. Legg Mason Global Asset Management vindt dat de vooruitzichten voor het dividend positief zijn.

De vermogensbeheerder verwacht een groei in dividenduitkeringen, voornamelijk onder de blue chips van de S&P500 met een overvolle kas. Het rendement op dividendaandelen geeft aan dit soort aandelen bij voorbaat een voorsprong als gekeken wordt naar het totaalrendement. In het huidige beleggingsklimaat kan juist dat beetje extra inkomen beleggers aantrekken.

Dividendaandelen presteren licht beter dan de aandelen van bedrijven die geen winstuitkering doen aan hun aandeelhouders. Het totaalrendement ligt bij dividendaandelen op 4,08% tegen een negatief rendement van 1,22% voor de aandelen die geen uitkering doen. Legg Mason wijst er wel op dat de niet-dividend aandelen dit jaar beter uit de startblokken gekomen zijn, maar de vermogensbeheerder schrijft dat toe aan een inhaalslag in vertrouwen en niet aan een afnemende belangstelling voor dividendaandelen.

De vermogensbeheerder verwacht dat dit jaar het cashdividend per aandeel hoger zal uitvallen dan het recordjaar 2008 (zie grafiek hieronder). Nu al hebben meer bedrijven (in totaal 394) bekend gemaakt dividend uit te keren dan in 1999. Op dit moment hebben 100 bedrijven het dividend verhoogd, tegen 84 vorig jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Duurzaam beleggen