DNB: vastgoedcrisis op komst

Na de kredietcrisis en de schuldencrisis staat Nederland aan de vooravond van een vastgoedcrisis, waarschuwt DNB.

Nederland loopt het gevaar om in een derde crisis op rij terecht te komen. Na de kredietcrisis van 2009-2009 en de huidige schuldencrisis van Europese landen, dreigt in Nederland met een vastgoedcrisis een nieuwe uppercut. Daarvoor waarschuwt Jan Sijbrand, directeur Toezicht bij De Nederlandsche Bank (DNB), vandaag in het FD.

Er dreigt in ons land een enorm overaanbod van winkelpanden en kantoren door de opkomst van online shoppen en thuiswerken, stelt Sijbrand.  Banken, verzekeraars en pensioenfondsen hebben voor miljarden belegd in commercieel vastgoed en de waarde daarvan zou bij nieuwe taxatie wel eens fors lager kunnen uitvallen. Sijbrand pleit er dan ook voor dat er snel openheid komt over de juiste waardering van dat vastgoed.

Zolang dat niet gebeurt zullen er twijfels zijn over de waardering en blijven financiers en beleggers weg van de vastgoedmarkt. De prijzen zijn hoog gebleven in de boeken, omdat er door gebrek aan handel geen goede prijsvorming mogelijk is. Sijbrand noemt de vorming van zogenaamde 'bad banks' waarin slechte vastgoedportefeuilles kunnen worden ondergebracht als één van de stukken gereedschap die de toezichthouder ziet.

Maar er zijn nog geen concrete plannen in die richting, stelt Sijbrand. Zo is onduidelijk waar het kapitaal voor die bad banks vandaan moet komen.  De overheid - indirect via de belastingbetaler - zou een optie zijn, maar Sijbrand twijfelt aan de bereidwillgheid. En banken staan aan de vooravond van een serieuze krimp. Verzekeraars hebben het al moeilijk genoeg om de winstgevendheid op peil te houden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus