Defensief is altijd beter

Is het mogelijk om met minder risico toch een hoger rendement te behalen? Ja, door de defensieve sector anomalie.

Offensief spel wint wedstrijden, defensief spelen wint het kampioenschap. Hoewel altijd gedacht wordt dat meer risico, meer rendement oplevert. Minder risico geeft minder rendement. Is het ook mogelijk om met minder risico toch een gelijkwaardig of zelfs hoger rendement te behalen, vraagt Charlie Bilello van PensionPartners zich af.

In een aantal research papers heeft hij aangetoond dat dit mogelijk is. In een eerste paper zoomde hij in op een rotatiestrategie tussen de defensieve nutssector en de brede aandelenmarkt, zo is bij lage volatiliteit een aantrekkelijk rendement te behalen. In een tweede paper toont de rotatiespecialist aan dat zo’n strategie tussen Treasuries en de brede aandelenmarkt een soortgelijk resultaat oplevert. In beide casestudy’s was defensief beleggen het sleutelwoord. Het minimaliseren van de neerwaartse volatiliteit, door defensief te zijn, vooruitlopend op perioden van stress, is belangrijker dan offensief te zijn bij risicobereidheid.

Bilello wil nu die gedachte doortrekken naar de tien sectoren van de S&P500. Die zijn op te spitsen in drie defensieve sectoren (consumer staples, utilities en health care) en de overige zeven cyclische sectoren (technologie, financials, materials, telecom, energie, consumer discretionary en industrials). 

In onderstaande tabellen zijn de prestaties terug te vinden. Energie spant daarin de kroon met een rendement van 12,1% op jaarbasis. Het cumulatieve rendement is bijna het dubbele van de S&P500 en vijfmaal zo hoog als de telecomsector.

Veel beleggers zijn gefocust op stockpicking, volgens PensionPartner is de blootstelling aan diverse sectoren de doorslaggevende factor voor het rendement. De financiële industrie heeft de neiging meer op de opwindende cyclische sectoren te focussen, met name technologie. Maar voldoet het werkelijke rendement van de cyclische sectoren wel aan de hoge verwachtingen?

Feiten zeggen van niet. Een gelijkgewogen portefeuille met drie defensieve sectoren heeft sinds 1989 beter gepresteerd dan een gelijkgewogen cyclische portefeuille. En dit hogere rendement is behaald bij een lagere volatiliteit.

De defensieve sector anomalie laat zien dat een lagere beta leidt tot een hoger rendement over de achterliggende 25 jaar. Waarschijnlijk is dit vergelijkbaar met de lowvol anomalie, waar ook gedragsfactoren een rol spelen.

Beleggers worden meer aangetrokken tot de risicovollere sectoren van de markt, naast zelfoverschatting wat betreft het voorzien van toekomstige marktbewegingen. Helaas komt de werkelijkheid niet overeen met de droombeelden van veel beleggers, met lagere rendementen tot gevolg. Dezelfde argumenten gaan op voor de defensieve sectoren, avontuur zoekende beleggers mijden die sectoren en zijn bereid meer te betalen voor opwindende delen van de markt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Alternatieve beleggingen