Britse adviseurs misleiden klanten

Britse financieel adviseurs hebben hun leven niet gebeterd na een grote schoonmaak. Dat is ook slecht nieuws voor ons.

Financieel adviseurs in Groot-Brittannië blijven hun klanten massaal misleiden over de kosten die zij hen in rekening brengen. Ruim een jaar geleden maakten de Britten een einde aan de lucratieve commissies die de adviseurs ontvingen van productaanbieders zoals banken en verzekeraars. Sindsdien zijn zij verplicht klanten te laten betalen voor hun diensten en hun uurtarieven goed uit te leggen. Toch laat 73% van de adviseurs dat nog steeds na. 

Dat meldt de Daily Mail op grond van een onderzoek door City-waakhond Financial Conduct Authority (FCA) onder 113 adviseurs, verspreid door heel het Verenigd Koninkrijk. FCA-directeur Clive Adamson noemt de resultaten een "wake-up call" voor de adviessector. "Ongelooflijk teleurgesteld" is ook James Daley van de consumentenlobby Fairer Finance. "Klanten kunnen de banken al niet vertrouwen. Nu kunnen ze helemaal nergens meer heen." 

Hoe rijker de klant, hoe meer de financieel adviseur zich misdraagt, zo blijkt ook uit het onderzoek. De FCA heeft twee adviesfirma's voorgedragen voor strafvervolging. Naast de zeven op de tien adviseurs die onduidelijk blijven over hun tarieven, verzaakt een op de drie een andere belangrijke wettelijke verplichting: zij vertellen hun klanten niet dat zij afhankelijk zijn van één of een paar aanbieders, waardoor zij gebonden zijn aan een beperkt productenpalet.

Harde aanpak adviseurs sorteert nauwelijks effect
De Britten pakten de adviseurs hard aan na de lokale variant van onze woekerpolisaffaire, mis-selling geheten. Kennelijk heeft deze grote schoonmaak nauwelijks effect gehad. Dat is een omineuze boodschap voor Nederland. Ook hier zijn de verkoopcommissies voor financieel adviseurs inmiddels afgeschaft, maar de wet- en regelgeving is niet verder aangescherpt. Juist nu is in het VK grote behoefte aan goed advies: het Britse pensioenstelsel gaat op de schop. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Duurzaam beleggen