Nieuws

Eindelijk aandelen-obligatierotatie

Al jaren wachten analisten op de grote shift van obligaties naar aandelen. Wordt 2013 dan het jaar van de verschuiving?

Al jaren wachten analisten op die grote shift van obligaties naar aandelen, beleggers lopen maar niet warm voor een rotatie. Wordt 2013 dan het jaar van de verschuiving? Er zijn indicatoren die doen vermoeden dat het tij keert, maar sceptici houden een slag om de arm. Carolyn Cui, Tom Lauricella en Matt Wirz zetten in de Wall Street Journal de argumenten op een rij.

Dit jaar zijn de aandelenmarkten begonnen met een opleving. Het rendement op obligaties noteert op historisch dieptepunt, dus het is wachten tot beleggers de stap weer durven zetten naar aandelen. Rendement op investment-grade en risicovollere obligaties daalde afgelopen week tot een nieuw dieptepunt. Kwalitatief hoogstaande obligaties leveren een rendement dat nauwelijks de inflatie compenseert. Afgelopen week kenden de traditionele beleggingsfondsen een instroom van 4 miljard dollar. Het is de eerste positieve week sinds juli vorig jaar.

Michael Hartnett denkt dat de grote rotatie al in gang is gezet, als er gekeken wordt naar geldstromen en rendement van de opbrengst. De beleggingsstrateeg van Bank of America Merrill Lynch let op drie indicatoren, die aangeven of de omslag door zal zetten:

  • De werkloosheidscijfers moeten dalen
  • Een aanhoudende daling van rendement op vastrentende waarden
  • Een groeiende overtuiging dat de Fed het opkoopprogramma gaat beëindigen

Beleggers wachten nu op een samenwerking tussen economie en beleidsmakers.Goldman Sachs pleit ook voor een overstap naar aandelen. De bedrijven in Amerika hebben een rijk gevulde kas en leveren een gemiddeld dividendrendement van 2,2%, wat hoger ligt dan wat triple A-bedrijfsobligaties opbrengen. Wel rekenen analisten op een rentestijging voor Amerikaanse staatsobligaties. Een rentestijging tot 2,15% betekent een prijsdaling van 2,5%. Het kan zijn dat een prijsdaling van 2,25% het omslagpunt is om uit de staatsobligaties te stappen.

Great shift, of overgangsjaar?
Die instroom in de traditionele beleggingsfondsen van afgelopen week is echter een druppel op de gloeiende plaat, als er gekeken wordt naar de uitstroom van 44 miljard in de afgelopen 24 weken. Afgelopen week kende ook een instroom van 4,2 miljard dolaar in obligatiefondsen en ETF’s. Hoe moeten die indicatoren dan uitgelegd worden?

Afgelopen vier jaar begonnen allen gelijk, stellen de auteurs in de Wall Street Journal. De aandelenmarkten kwamen goed uit de startblokken, geld stroomde richting aandelen, maar die trend sloeg in de loop van het jaar om. Gaat 2013 meer van hetzelfde brengen? Analisten verwachten geen massale uitstroom, ook al worden beleggers terughoudender over Treasuries en investment-grade bonds. Dan Heckman (U.S. Wealth Management) denkt dat 2013 een overgangsjaar wordt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40