Nieuws

Internationale renminbi biedt kans

De renminbi krijgt de komende jaren een grotere internationale rol, en dat biedt interessante beleggingsmogelijkheden.

De renminbi krijgt de komende jaren waarschijnlijk een grotere internationale rol, en dat biedt interessante beleggingsmogelijkheden. Dat stelt Paul Chan, Investment Director bij Invesco Asia Pacific, in Invesco's nieuwsbrief Dragon Code.

Ondanks China’s positie als op één na grootste economie en grootste exporteur ter wereld is het land nog maar net begonnen met de internationalisering van zijn munt, zodat deze in de internationale handel en op internationale kapitaalmarkten en valutamarkten kan worden gebruikt. Maatregelen van de overheid duiden echter op een grotere internationale rol.

Momenteel heeft de renminbi buiten China slechts een beperkte omloop, omdat de munt niet volledig inwisselbaar is op de handelsbalans of op de kapitaalrekening. De wisselkoers is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, wat de economie kwetsbaar maakt voor wijzigingen in het monetair beleid van de VS.

Voordelen
“Ruimere acceptatie van de RMB op internationale financiële markten en een valutabeheer dat een grotere flexibiliteit kent bieden talrijke voordelen voor China”, aldus Chan. “Bedrijven op het Chinese vasteland zouden profiteren van lagere valutarisico’s, terwijl de monetaire autoriteiten het beheer van de deviezenreserves en binnenlandse monetaire doelen beter met elkaar in evenwicht kunnen brengen en de politieke druk op herwaardering verminderen.”

De internationalisering van de renminbi gebeurt geleidelijk. De munt werd eerst voor transactieafwikkelingen gebruikt, en sinds kort ook voor beleggingsdoeleinden. Op dit ogenblik omvat de markt voor renminbi-instrumenten in het buitenland buitenlandse renminbi-obligaties, -depositobewijzen en - verzekeringen.

De regering stimuleert daarnaast buitenlandse investeringen in binnenlandse, in RMB luidende activa, onder andere met een versnelde goedkeuring van en een ruimer quotum voor zgn. ‘Qualified Foreign Institutional Investors’ (QFII).

“De munt zal waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag een volledige internationale status verkrijgen. Niettemin zijn er al vele kleine stappen gezet en wij verwachten een uitbreiding van de bestaande activiteiten. Daarnaast zijn er productinnovaties in de maak, waaronder buitenlandse leningen, op de beurs verhandelde fondsen en grondstoffenfutures die in RMB luiden,” aldus Chan. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus