Nieuws

Olie in een duurzame portefeuille?

Veel beleggers worstelen vanuit een ESG-standpunt met de vraag of het verantwoord is om te beleggen in olieaandelen. Invesco bespreekt het thema met een aantal fondsbeheerders die dat een prima idee vinden.

Mag een ESG-belegger aandelen kopen in olie- en gasbedrijven? Dat is een van de kwesties op de beurs momenteel. Hetzelfde geldt voor de vraag of het terecht is om oliebedrijven een deel van de winst af te pakken vanwege de oorlog.

Feit is dat beleggers die geen sympathie hebben voor oliebedrijven wel volop gebruikmaken van hun producten.

De vraag naar olie is inmiddels weer terug op het niveau van voor corona en energie-experts verwachten dat de opwaartse lijn nog zeker tien jaar aanhoudt.

Groene investeerders

Voor beleggers spelen nog twee andere thema’s een rol. Ten eerste is energie een van de beste renderende sectoren van de laatste twaalf maanden. Zonder energie-aandelen was het lastig om een positief rendement te genereren.

Ten tweede behoren oliebedrijven tot de grootste investeerders in duurzame energie. Vanuit een ESG-standpunt is het daarom van de ene kant logisch om ze uit de portefeuille te gooien - het zijn vervuilers - , maar van de andere kant ook weer niet omdat ze wind- en zonneparken bouwen.

Thorny issue

Het is een dilemma waar Citywire nader op in gaat in het artikel The thorny issue of oil majors and genuine ESG impact. Citywire vraagt verschillende vermogensbeheerders naar hun mening. De meesten hebben oliefondsen in de portefeuille.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Martin Walker van het Invesco UK Equity fonds, die vindt dat oliefondsen bij het verkleinen van de CO2-uitstoot "deel uitmaken van de oplossing en niet van het probleem." Zonder oliebedrijven wordt het volgens hem lastig de energietransitie soepel te laten verlopen.

“Ik zie olieaandelen als een aantrekkelijke belegging. Ten eerste omdat olie- en gasbedrijven een doorslaggevende rol spelen bij het oplossen van milieuproblemen. Ten tweede omdat ze op weg naar een groene toekomst veel cash zullen genereren voor beleggers. Op de lange termijn zullen olie en gas waarschijnlijk weinig meer opleveren, maar tegen die tijd zijn de aandelen een soort gratis opties op groene energie.”

Te weinig investeringen

Leandro Gastaldi van het Blue Quadrant Capital Growth fonds was al voor corona een fan van oliefondsen. De belangrijkste reden voor zijn optimisme is het gebrek aan investeringen wat op termijn zal leiden tot een lager aanbod en hogere prijzen.

Hij ziet een vicieuze cirkel voor oliebedrijven. Van de ene kant schreeuwen de hoge energieprijzen om meer investeringen. Het probleem is alleen dat er op de echt lange termijn niks mee te verdienen valt.

“Een rationeel oliebedrijf weet dat het vanuit winstmaximalisatie geen enkele zin heeft om te investeren in een hogere productie over tien of twintig jaar. Ironisch genoeg leidt dat tot nog minder investeringen en nog hogere prijzen.”

Stemmen met de voeten

Pablo Gonzalez van het White Fleet II Energy Champions fonds denkt dat hij als aandeelhouder meer impact op het klimaatbeleid heeft dan een buitenstaander die de olieaandelen verkoopt.

Het management wijzen op hun verantwoordelijkheid “dat is echte ESG-impact”, zegt hij. Toch hebben 1300 institutionele beleggers de oliefondsen de rug toegekeerd waaronder een aantal Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars.

Van de beurs

Ook de boycot van institutionele beleggers heeft een gek neveneffect. Het leidt tot lage beurswaarderingen bij gelijkblijvende cashflows. Dat maakt vooral de wat kleinere olie- en gasbedrijven interessante overnamekandidaten door private investeerders, en iedereen weet dat een beursgenoteerd bedrijf beter gereguleerd wordt dan private spelers.

“Hetzelfde hebben we gezien bij kolenbedrijven die van de beurs verdwenen”, zegt Gonzalez.

Maria Luisa Medaglia kijkt naast olie-exploratie ook naar de mid- en downstreamactiviteiten in de oliesector. Zij ziet daar nog veel potentieel als de wereld verder herstelt na corona en mensen weer hun oude patronen met vliegen en autorijden oppakken. Dat zal de vraag naar kerosine en chemische producten aanjagen. 

Het prijsverloop van olie op de lange termijn hangt volgens Gonzalez grotendeels af van investeringen. Volgens hem moeten de investeringen omhoog met 45% tot 2,7 biljoen dollar per jaar. Gebeurt dat niet dan zal er in 2030 een gapend gat ontstaan tussen vraag en aanbod (en hoge prijzen).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen