Nieuws

Opkomende markten zijn wel ahead of the curve

Centrale banken in opkomende markten (EM) hebben er al heel wat renteverhogingen op zitten. Dat heeft tot grote verliezen op de obligatiemarkt geleid, maar doordat ze ahead of the curve waren, kunnen ze ook als eerste de vruchten plukken.

In de media en onder economen is er een fel debat gaande over wanneer en hoeveel de ECB haar monetaire beleid moet verkrappen. Komt de eerste renteverhoging in juli of september? Worden het een of twee kwartjes? Wanneer stopt de ECB helemaal met het opkopen van obligaties?

De Amerikaanse Federal Reserve is al iets verder en heeft dit jaar twee renteverhogingen achter de rug. De eerste kwam in maart met 25 basispunten, de tweede in mei met 50 basispunten. De beleidsrente staat nu op 0,75-1%.

Vooroplopen

Maar dat is nog niks vergeleken met wat er in opkomende markten gebeurt. Emerging markets willen ahead of the curve zijn, concludeert Pictet Asset Management. Dat is het tegenovergestelde van de stand van zaken in volwassen markten.

Het vooroplopen bij renteverhogingen heeft voor- en nadelen. De nadelen liggen voor de hand: hogere rentetarieven betekent minder groei en hogere leenkosten voor overheden, bedrijven en huishoudens.

De voordelen zijn dat een loon-prijsspiraal kan worden vermeden en dat de inflatie redelijk snel terugzakt tot een acceptabel niveau.

Obligaties gedaald

De hogere leenkosten zijn ook terug te zien op de obligatiemarkt. Een hogere rente betekent immers lagere koersen.

Volgens Pictet AM is dat voor beleggers die nu instappen helemaal niet zo slecht. De opkomende markten kunnen namelijk, als ze slagen in hun opzet om de inflatie onder controle te brengen, ook als eerste weer de rente verlagen.

Brazilië

Pictet heeft er in februari een model voor ontwikkeld. Daaruit blijkt dat Brazilië, Polen, Zuid-Afrika en Mexico tot de landen behoren die waarschijnlijk als eerste de rente weer kunnen verlagen in 2023. Rusland stond ook op die lijst, maar dat was voor de oorlog. 

Een van de spannendste landen is Brazilië, waar de rente in mei al voor de tiende keer op rij werd verhoogd tot 12,75%. De tienjaarsrente staat daar ongeveer op hetzelfde niveau. 

Met een inflatiepercentage van 11,3% komen er waarschijnlijke nog een of twee renteverhogingen achteraan, maar dan is het einde ook in zicht, denkt Pictet.

Volgend jaar kan de Banco do Brasil de teugels dan weer laten vieren, misschien wel met 5%. Voor beleggers breken dan gouden tijden aan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie