Nieuws

Institutionele beleggers steeds negatiever

Institutionele beleggers zijn inmiddels even negatief als in maart 2020, het begin van de coronacrisis. Dat betekent vluchten uit de opkomende markten en beleggen in stabiele defensieve westerse aandelen.

Institutionele beleggers maken zich nu meer zorgen dan gedurende bijna de hele coronacrisis. Opkomende markten zijn het voornaamste slachtoffer van de huidige risk-off-stemming. Institutionele beleggers trekken massaal geld terug uit zowel aandelen- als obligatiemarkten.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van State Street onder institutionele beleggers met een beheerd vermogen van 43 biljoen dollar. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het International Forum of Sovereign Wealth Funds (IFSWF).

Risico-aversie

Dat de angst er bij institutionele beleggers flink in zit, blijkt uit het feit dat de risk aversion voor het eerst in twee jaar (het begin van corona) in de min is beland. Volgens State Street is het risicomijdend gedrag zichtbaar over het hele beleggingsspectrum: van aandelen en obligaties tot vreemde valuta.

De oorzaken zijn vooral geopolitiek van aard, maar de harde lockdowns in China, de wereldwijd hoge inflatie en de dreigende renteverhogingen door de Federal Reserve, helpen natuurlijk ook mee.

De kans is bovendien groot dat het sentiment inmiddels nog slechter is, want het onderzoek van State Street stamt uit eind februari, toen de oorlog in Oekraïne nog maar amper was begonnen. 

Aandelen in portefeuille stabiel

Opvallend is dat de risk-off-stemming niet betekent dat er veel minder in aandelen en meer in obligaties en cash wordt belegd. Het belang van aandelen in de gemiddelde portefeuille is nog altijd vrij hoog en stabiel boven de 50%.

Bij obligaties is er de laatste maanden een licht opwaartse trend te zien, maar het aandeel obligaties in de gemiddelde portefeuille is met ruim 30% nog altijd laag in vergelijking met bijvoorbeeld 2013 toen de obligatieweging duidelijk boven de 40% lag.

Meer defensieve aandelen

Binnen de aandelenmarkt wordt er in toenemende mate gekozen voor veilige aandelen met een lage volatiliteit, een lage waardering en stabiele en voorspelbare inkomsten.

Dat blijkt ook uit de slechte performance dit jaar van hoogrisico-aandelen uit het technologiesegement. De Amerikaanse Nasdaq Composite-index staat sinds begin dit jaar op een verlies van ruim 20%, wat overigens niks af doet aan het feit dat de tech-index de laatste vijf jaar is verdubbeld. Het verlies van de Dow Jones-index dit jaar valt met een daling van 10% dan nog mee.

Duidelijk uit de mode zijn emerging markets, een categorie die feitelijk al jaren in het verdomhoekje zit. Volgens State Street heeft de outflow nu het hoogste niveau bereikt van de laatste vijf jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie