Nieuws

Is het grote beursbloedbad dan eindelijk begonnen?

Waardebelegger Jeremy Grantham van GMO rekent al een tijdje op de allergrootste beurscrash ooit. Krijgt hij nu gelijk? De boodschap van zijn nieuwste nieuwsbrief is meer dan angstaanjagend.

De GMO-oprichter en langetermijnbeleggingsstrateeg Jeremy Grantham is al een tijdje zeer negatief over met name de Amerikaanse aandelenmarkt. Precies een jaar geleden waarschuwde hij al voor de grootste beurscrash ooit. Die is er niet gekomen, want koersen hobbelden in de maanden die volgden nog een stukje hoger.

De publicatie toen was getiteld Waiting for the last dance. The hazards of asset allocation in a late-stage major bubble. Op IEX Profs werd daarvan melding gemaakt in het verhaal, Krijgen we de grootste beurscrash ooit? Dat was meteen het best gelezen artikel van 2021. By far. Hoe radicaler de kop, hoe meer lezers. Wat zegt dat?

Enfin, de crash kwam er toen niet. Grantham zal het beursschouwspel in 2021 ongetwijfeld met de nodige verbijstering hebben gadegeslagen. Kunnen koersen nog hoger?

Enorm bloedbad

Voor wie nog niet voldoende was gewaarschuwd, stuurde hij afgelopen vrijdag een nieuwe nieuwsbrief de wereld in. De titel van deze publicatie is nog een tikkeltje angstaanjagender dan die van een jaar geleden: Let the wild rumpus begin. De timing was tamelijk perfect. Op het moment van publiceren was de S&P net met 6% gedaald en bevond de Nasdaq zich al in correctieterritorium. Inmiddels zijn beide indices een stuk verder gecorrigeeerd.

In het nieuwste verhaal borduurt Grantham voort  op wat hij vorig jaar al schreef. Moraal van het verhaal: aandelen bevinden zich in een superzeepbel en die staat op het punt van klappen. Volgens zijn waarderingsmethode moet de S&P 500 met 50% dalen om terug te keren op het lange termijn gemiddelde.

Overigens zijn volgens Grantham niet alleen de koersen van aandelen veel te ver opgelopen. Enorme zeepbellen signaleert hij ook in de obligatiemarkt, huizenmarkt en grondstoffmarkt.

Grantham voorspelt een enorm bloedbad met een gigantische financiële schade. "Als de waarderingen van alle opgeblazen activa slechts voor tweederde uitkomen op het historische gemiddelde, dan zal het totale vermogensverlies alleen al in de VS ca. 35 biljoen dollar bedragen." Eén biljoen is 1000 miljard.

"Enorme zeepbellen signaleert Grantham ook in obligatiemarkt, huizenmarkt en grondstoffmarkt"

Vampierfase

Volgens de ervaren waardebelegger zijn in de afgelopen honderd jaar slechts vier zeepbellen opgeblazen die vergelijkbaar zijn met de huidige superzeepbel: Amerikaanse aandelen in 1929 en 2000, de Amerikaanse huizenmarkt in 2006, en Japanse aandelen en Japan onroerend goed in 1989.

Volgens Grantham bevinden we ons momenteel in de vampierfase van de bullmarkt. Dat is de laatste fase voordat de echte daling inzet. Of zoals Grantham dat zegt, onvertaald, want daarvoor is zijn proza te scherp:

"You throw everything you have at it: you stab it with Covid, you shoot it with the end of QE and the promise of higher rates, and you poison it with unexpected inflation – which has always killed P/E ratios before, but quite uniquely, not this time yet – and still the creature flies. Until, just as you’re beginning to think the thing is completely immortal, it finally, and perhaps a little anticlimactically, keels over and dies. The sooner the better for everyone."

Nieuw boodschappenlijstje

Wat een belegger moet hebben om de komende tijd redelijk door te komen? Waarde-aandelen uit de opkomende markten en Japan moeten volgens Grantham redelijk overeind kunnen blijven. Verder houdt hij de nodige cash aan en adviseert wat goud en zilver als inflatiehedge.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie