Nieuws

Britse beurs terecht laag gewaardeerd

Senior beleggingsstrateeg Ineke Valke van Rabobank staat niet te springen om Britse aandelen te kopen. Ja, deze blijven al jaren sterk achter, maar dat heeft volgens haar ook goede redenen.

Rabobank adviseert beleggers nog even te wachten met het kopen van Britse aandelen. Dat de FTSE sterk is achtergebleven bij andere indices heeft een reden. Dat Shell recent voor Londen heeft gekozen, betekent volgens Ineke Valke niet dat de Britse beurs aantrekkelijker is dan de Amsterdamse. Er zijn immers ook bedrijven die zich door de Brexit juist terugtrekken, zoals de Europese luchtvaartbedrijven, zo merkt zij op. "Een meerderheid van hun aandelen moeten in Europese handen zijn. Om dat te realiseren levert Ryanair de Britse notering in en schorten onder andere EasyJet en IAG de stemrechten buiten Europa op."

Weinig groeiaandelen

Wat de Britse beurs vooral parten speelt, is volgens Valke het gebrek aan groeiaandelen, terwijl de financiële sector, basismaterialen, voeding & drank en energie overheersen. "De perspectieven voor deze sectoren zijn voor de lange termijn matig en zorgen voor lage waarderingen. De koers-winstverhouding (k/w) voor de Britse markt komt uit op 12 versus 16 voor Europa, mede doordat maar liefst 40% van de FTSE 100 een k/w van nog geen 10 heeft. Voor de de AEX en de DAX liggen deze percentages op 13% en 24%. Gecorrigeerd voor deze waardeaandelen schiet de waardering in het VK naar bijna 21."

"Maar liefst 40% van de FTSE 100 heeft een k/w van nog geen 10"

De Britse omgeving is daarbij volgens haar niet stimulerend. "De economische groei en productiviteit blijven achter door een gebrek aan investeringen en innovatie. Verder zorgen de Brexit en de uitstroom van goedkope arbeidskrachten voor tekorten op de arbeidsmarkt en in producten."

Brexitsores

Onderwijl dreigt een nieuw conflict tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Premier Boris Johnson overweegt om artikel 16 in te zetten om het Noord-Ierland-protocol aan te passen, zodat de controles aan de Ierse grens sterk kunnen worden verminderd. "De toon is inmiddels verzacht, waardoor een compromis met de Europese Unie waarschijnlijk is," schrijft Valke. "Maar de onderhandelingen kunnen nog lang duren en zorgen voor onzekerheid bij Britse bedrijven die toch al kampen met hogere transport- en inkoopkosten en lonen."

Ineke Valke van Rabobank

Een rentestijging zou de Britse waarde-aandelen kunnen helpen, maar gegeven de zwakke groei en de verwachte renteverhoging door de Britse centrale bank kan die stijging van de lange rente volgens Valke wel eens gematigd blijven, dus dat zorgt ook niet voor de gwenste wind in de rug.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie