Wat te doen met inflatie-obligaties? De inflatie daalt snel, maar de inflatieverwachtingen van beleggers zijn nog altijd hoog, zo rond de 2,5%. Hierdoor blijven inflatieleningen volgens senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank nog altijd in trek. "Die bieden bescherming tegen een eventuele tweede inflatiegolf." 7 november 2023 08:15 • Door IEXProfs Redactie Die inflatie in de eurozone is beneden 3% gedaald. De kerninflatie is nu ook aan het dalen: van 5,5% in de zomer naar 4,2%. Prijzen zijn dus op de weg terug. Maar belangrijker dan de feitelijke inflatie is wat er met de inflatieverwachting gebeurt. Die bepaalt onder meer de koers van inflatieleningen, die wij in de portefeuille hebben. De daadwerkelijke inflatie zorgt ervoor dat de hoofdsom van dit type obligaties oploopt, maar een hogere inflatieverwachting zorgt voor een verwachte hogere rente over de hele looptijd en geeft dus een grote impuls aan de koers. Sinds de start van de coronapandemie is de inflatieverwachting telkens gestegen. Drie jaar geleden was de inflatie negatief en was ook de verwachting voor de inflatie op lange termijn erg laag: rond 1%. Daarna is die steeds verder toegenomen richting 2,5%. Daarmee bleef die gematigd in vergelijking tot de forse inflatiecijfers die we zagen. Bij de val in de inflatie in de afgelopen twaalf maanden is de inflatieverwachting nauwelijks aangetast. Het gevaar is wel dat dit alsnog gaat gebeuren. Nog een inflatiegolf? In de jaren zeventig kwam inflatie in golven. Ook nu nog worden forse loonsverhogingen doorgevoerd, die prijsopdrijvend zullen gaan werken. Een tweede inflatiegolf zou voor beleggers in obligaties nieuwe verliezen betekenen. Het is wel te billijken om daarvoor enige bescherming te hebben in de portefeuille in de vorm van inflatieleningen. Bovendien geeft dit type obligaties steun bij inflatieschokken, mocht bijvoorbeeld de olieprijs toch omhoog schieten. Wij denken dat de inflatierisico’s in de VS het grootst zijn en beleggen daarom vooral in Amerikaanse inflatieleningen. Het rendement daarop is de afgelopen maanden lager geweest dan dat voor Europese inflatie-obligaties, omdat de rente in Europa aanzienlijk minder is gestegen. Onze positie in inflatieleningen is lang niet zo groot als die geweest is. Daar is ook reden toe, want het gevaar van dalende inflatieverwachtingen is sterk aanwezig. Maar zo lang we rekening houden met scenario’s van hoge inflatie en daartegen beschermd willen zijn, zullen we niet volledig afscheid nemen van deze positie. Erik Schmahl De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.