Wat te doen met inflatie-obligaties? De inflatie daalt snel, maar de inflatieverwachtingen van beleggers zijn nog altijd hoog, zo rond de 2,5%. Hierdoor blijven inflatieleningen volgens senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank nog altijd in trek. "Die bieden bescherming tegen een eventuele tweede inflatiegolf." 7 november 2023 08:15 • Door IEXProfs Redactie Die inflatie in de eurozone is beneden 3% gedaald. De kerninflatie is nu ook aan het dalen: van 5,5% in de zomer naar 4,2%. Prijzen zijn dus op de weg terug. Maar belangrijker dan de feitelijke inflatie is wat er met de inflatieverwachting gebeurt. Die bepaalt onder meer de koers van inflatieleningen, die wij in de portefeuille hebben. De daadwerkelijke inflatie zorgt ervoor dat de hoofdsom van dit type obligaties oploopt, maar een hogere inflatieverwachting zorgt voor een verwachte hogere rente over de hele looptijd en geeft dus een grote impuls aan de koers. Sinds de start van de coronapandemie is de inflatieverwachting telkens gestegen. Drie jaar geleden was de inflatie negatief en was ook de verwachting voor de inflatie op lange termijn erg laag: rond 1%. Daarna is die steeds verder toegenomen richting 2,5%. Daarmee bleef die gematigd in vergelijking tot de forse inflatiecijfers die we zagen. Bij de val in de inflatie in de afgelopen twaalf maanden is de inflatieverwachting nauwelijks aangetast. Het gevaar is wel dat dit alsnog gaat gebeuren. Nog een inflatiegolf? In de jaren zeventig kwam inflatie in golven. Ook nu nog worden forse loonsverhogingen doorgevoerd, die prijsopdrijvend zullen gaan werken. Een tweede inflatiegolf zou voor beleggers in obligaties nieuwe verliezen betekenen. Het is wel te billijken om daarvoor enige bescherming te hebben in de portefeuille in de vorm van inflatieleningen. Bovendien geeft dit type obligaties steun bij inflatieschokken, mocht bijvoorbeeld de olieprijs toch omhoog schieten. Wij denken dat de inflatierisico’s in de VS het grootst zijn en beleggen daarom vooral in Amerikaanse inflatieleningen. Het rendement daarop is de afgelopen maanden lager geweest dan dat voor Europese inflatie-obligaties, omdat de rente in Europa aanzienlijk minder is gestegen. Onze positie in inflatieleningen is lang niet zo groot als die geweest is. Daar is ook reden toe, want het gevaar van dalende inflatieverwachtingen is sterk aanwezig. Maar zo lang we rekening houden met scenario’s van hoge inflatie en daartegen beschermd willen zijn, zullen we niet volledig afscheid nemen van deze positie. Erik Schmahl De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.