Nieuws

Europese beleggers dumpen geldmarktfondsen

Europese beleggers verkeerden afgelopen maand in een duidelijke risk-on modus. Dat de COVID-pandemie afzwakte, maakte optimistisch. Juni 2021 was daarom opnieuw een positieve maand voor de Europese fondsensector, aldus Detlef Glow.

Fondshuizen verkochten voor 40,8 miljard euro aan actieve fondsen en voor 14,3 miljard euro aan ETF's. Vooral de verkopers van actieve langetermijnfondsen deden met een omzet van 70,6 miljard euro goede zaken.

Geldmarktproducten, die vooral gewild zijn als beleggers uit onzekerheid extra geld langs de zijlijn willen houden, zullen de junimaand graag vergeten. Zij kregen te maken met een uitstroom van 15,5 miljard euro.

Aandelenfondsen (+37,8 miljard euro) zijn het meest gekocht, gevolgd door mixfondsen (+19,7 miljard euro), obligatiefondsen (+12 miljard euro) en alternatieve fondsen (+2,8 miljard euro).

Grondstoffenfondsen (-0,1 miljard euro), vastgoedfondsen (-0,7 miljard euro), overige fondsen (-0,9 miljard euro) en geldmarktfondsen (-15,5 miljard euro) dus werden vooral de deur uitgedaan.

Het was niet verrassend dat Equity Global (+16,7 miljard euro) de tabel van de tien meest gekochte subcategorieën domineerde. Ook geldmarktfondsen in dollars (+7,7 miljard euro) en Mixed Asset EUR Flexible - Global (+6,8 miljard euro) waren gevraagd.

De meeste uitstroom boekten geldmarktfondsen in euro's (-24,2 miljard euro), Bond Global Short Term (-3,1 miljard euro) en Zwitsers vastgoed (-1,6 miljard euro).


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie