Nieuws

De Europese ETF-markt is een one-man-show

Detlef Glow presenteert de nieuwste cijfers over de ETF-verkoop in Europa. Deze waren goed, maar niet alle ETF-aanbieders profiteerden.

Juni 2021 was alweer de vijftiende maand op rij dat ETF's door Europese beleggers vooral werden gekocht. De ETF-toeloop vond plaats in een positieve, maar volatiele marktomgeving, waarin het beleggerssentiment nog steeds werd beïnvloed door Covid-19.

Het Europese beheerde ETF-vermogen steef afgelopen maand van 1.133,0 miljard euro tot 1.177,8 miljard euro. De stijging van 44,8 miljard euro was vooral te danken aan de goede prestaties van de onderliggende markten (+30,5 miljard euro), terwijl de netto verkoop 14,3 miljard euro bijdroeg. Deze 14,3 miljard euro is meer dan het maandgemiddelde (9,8 miljard euro) van het afgelopen jaar.

Vooral aandelen-ETF's (+11,9 miljard euro) werden afgelopen maand gekocht, op grote afstand gevolgd door obligatie-ETF's (+2,2 miljard euro) en alternatieve ETF's (+0,3 miljard euro). In de eerste zes maanden van 2021 kochten Europese beleggers voor 92,5 miljard euro aan extra ETF's.

In lijn met de algemene trend waren de drie best verkochte ETF-categorieën in juni aandelen wereldwijd (+4,2 miljard euro), Amerikaanse aandelen (+2,9 miljard euro) en Europese aandelen (+1,4 miljard euro). Verkocht werden vooral obligaties opkomende markten in harde valuta, financiële aandelen en Amerikaanse staatsobligaties.

 

Het zal niet verbazen dat iShares ook in juni verreweg de meeste ETF's verkocht (+5,9 miljard euro), vóór Xtrackers (+2,6 miljard euro) en Lyxor ETF (+1,1 miljard euro). De dochter van BlackRock heeft in haar eentje bijna de helft van de Europese ETF-markt in handen. 

Overigens waren de tien belangrijkste ETF-aanbieders in Europa in juni goed voor 93,55% van de totale ETF-verkoop. De overige 36 ETF-aanbieders mochten de kruimels verdelen. Tien ETF-aanbieders kwamen afgelopen maand zelfs in het rood terecht. Ofwel, de Europese ETF-markt is nog lang niet klaar met consolideren.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie