Nieuws

Als het maar thematisch en duurzaam is

Niet eerder kochten beleggers, in toenemende mate institutionele, zoveel ETF's als dit jaar. Waarde-aandelen, specifieke thema’s, en natuurlijk alles wat duurzaam is, zijn gevraagd.

Uit data van ETFGI over het eerste halfjaar blijkt dat trackers wereldwijd een recordinstroom zagen van 559 miljard dollar. De totale omvang van de ETF-markt passeerde daarmee de grens van 9.000 miljard dollar. Alle soorten ETF’s waren in trek, van plain vanilla en duurzame trackers, tot smart bèta producten.

“Historisch gezien hebben we Europese beleggers zien neigen naar multi-factorstrategieën als vervanging voor kernbèta”, zegt Chris Mellor van Invesco. “De recente instroom werd echter gedomineerd door fondsen met één factor, met name value. Momentum deed in mindere mate mee, terwijl beleggers quality-, low-vol en multifactorstrategieën links lieten liggen."

"De recente instroom werd echter gedomineerd door fondsen met één factor, met name value"

Waarde is springlevend

In het jongste flow-rapport stelt Amundi dat waardestrategieën meegelift hebben op het economisch optimisme, waarbij beleggers vooral exposure zochten naar Amerikaanse en wereldwijde aandelen. "De relatieve onderwaardering van waarde in vergelijking met andere smart bèta-strategieën heeft bijgedragen aan deze trend."

Eerder dit jaar concludeerde de Franse vermogensbeheerder al dat de factor waarde nog niet dood is, en misschien zelfs mooie tijden tegemoet gaat, gezien de huidige verbetering van het marktsentiment, vooral als de inflatie gaat stijgen. "De huidige waardefactor is waarschijnlijk van een andere aard dan die we hebben waargenomen tijdens de gouden eeuw van waardebeleggen, aan het begin van de jaren 2000."

Meer ETF-toepassingen

Marie Dzanis van Northern Trust Asset Management wijst vooral op het groeiend aantal toepassingsmogelijkheden voor ETF’s, waardoor steeds meer beleggers de weg vinden naar deze markt. NTAM lanceerde onlangs ETF's in Europa onder de merknaam Flexshares. "Beleggers waarderen de transparantie en liquiditeit die deze fondsen kunnen bieden tegen een koers die meerdere keren per dag wordt bijgewerkt."

Ook voor institutionele beleggers zijn ETF’s volgens haar steeds interessanter. “Denk aan equitisatie van cash dat binnenkomt en nog niet is weggezet in een strategie, of om transitieperiodes te overbruggen, waarbij exposure naar een vergelijkbare strategie wordt verkregen. Soms zien we institutionele beleggers ETF’s gebruiken voor strategische of tactische asset allocatie of zelfs voor het volledig invullen van een portefeuille.”

Mits thematisch en duurzaam

Howie Li van LGIM heeft oog voor de spectaculaire groei van thematische ETF’s. In de afgelopen twaalf maanden verdubbelde de omvang van deze fondsen ruimschoots naar 41 miljard. "Veel beleggers zijn wereldwijde thematische exposure gaan omarmen als onderdeel van een andere assetallocatiebenadering, weg van het gebruik van traditionele regionale bouwstenen."

"In de afgelopen twaalf maanden verdubbelde de omvang van themafondsen ruimschoots"

Ook hechten met name Europese lange termijnbeleggers steeds meer belang aan ESG-factoren, vervolgt Li. “Dit jaar ging bijna 60% van het geld in thematische ETF’s naar producten met artikel 8 of 9 classificatie onder de Europese Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Beleggers zijn steeds vaker op zoek naar beleggingsstrategieën die exposure bieden naar bedrijven die de groei naar een schonere en groenere economie stimuleren, evenals bedrijven die een positieve sociale impact hebben, zoals bedrijven die de ongelijkheden in de gezondheidszorg wereldwijd verminderen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie