Nieuws

Vermijden van value traps is een kunst

Is een laag gewaardeerd aandeel een buitenkansje of een kat in de zak? Validea Capital denkt met negatieve screening value traps te kunnen ontlopen.

Jack Forehand, medeoprichter en president van Validea Capital, schreef onlangs in zijn blog The Guru Investor dat een groot deel van de rally van waarde- of value-aandelen het afgelopen jaar is toe te schrijven aan bedrijven met een lage kwaliteit. Een crap rally. Sommigen van zijn lezers maakte daaruit op dat Forehand geen waarde hecht aan value investing. Dat is een misverstand.

Forehand gelooft wel degelijk dat er aandelen op de beurs zijn die fors ondergewaardeerd zijn, om welke reden dan ook. Doordat bijvoorbeeld een hele sector in een dal zit, vanwege slecht management of foute investeringen.

De grote vraag is of er een fatsoenlijke kans bestaat op herstel. Is die er niet, dan hebben we volgens Forehand te maken met een value-trap (valkuil) en kunnen beleggers er beter met een grote boog omheen lopen.

Risico is er bij waardebeleggen altijd

Maar hoe kan een belegger weten of een op het eerste gezicht ondergewaardeerd aandeel een valkuil is? Het allereerste wat Forehand daarover kan zeggen, is dat het onmogelijk is om alle risico’s te vermijden. Zelfs een deel van de value-traps omzeilen, is al lastig. Dat zit hem in de aard van het beestje.

Value-investing gaat nou eenmaal om beleggen in bedrijven waarvan marktparticipanten weinig van verwachten. Aangezien de markt heel slim is, door een bundeling van geesten, is de kans aanzienlijk dat de markt gelijk heeft.

Rotte appels

Toch zijn er wel manieren om in ieder geval een aantal van de rotte appels eruit te vissen. Validea Capital gebruikt daarvoor negative screens. Wat zijn de minpunten van een bedrijf?

Forehand bespreekt zes rode vlaggen:

  1. Analistenverwachtingen zijn lang niet altijd betrouwbaar, maar de richting klopt meestal wel. Als een meerderheid denkt dat de resultaten zullen verslechteren dan moet dat serieus worden genomen.
  2. Als de cash-flow zich slechter ontwikkeld dan de omzet, dan kan dat erop duiden dat een bedrijf iets te verbergen heeft.
  3. Zelfs nu, in deze tijden met extreem lage rentes, zijn schuldposities van belang. “Debt magnifies everything”, zegt Forehand. Een bedrijf met problemen én een hoge schuldratio heeft het dubbel lastig.
  4. Validea kijkt verder naar een combinatie van variabelen die duiden op verslechterende fundamentals. Dat zijn: de omzet, het rendement op eigen vermogen, het rendement op totaal vermogen, het deel van de omzet waar winst op wordt gemaakt, de operationele winst ten opzichte van het eigen vermogen, de brutowinst ten opzichte van het totaal vermogen en de netto payout ratio. Als je hier de allerslechtste bedrijven uitsorteert dan kunnen enkele value-traps worden ontlopen.
  5. Het rendement op het eigen vermogen moet groter zijn dan de kosten van kapitaal. Anders loont het niet om te investeren.
  6. Als al het zeefwerk is gedaan en alle screens zijn toegepast, blijven er nog altijd aandelen over die om onverklaarbare reden heel slecht scoren op de beurs, terwijl de screens daar geen reden toe geven. Dat kan een laatste alarmbel zijn om die aandelen er toch maar uit te gooien.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie