Nieuws

Robeco: 1% bitcoin in de portefeuille

Bitcoin is volatiel, maar heeft als digitaal goud wel degelijk een rol te spelen, betoogt portfoliomanager Jeroen Blokland van Robeco.

Het multi-assetteam van Robeco onderzocht de beleggingswaarde van bitcoin. De reden ligt voor de hand. “Bitcoin haalt elke dag het nieuws, niet alleen omdat de munt als een komeet omhoogschiet en ongekend volatiel is, maar ook vanwege het verhitte debat tussen voor- en tegenstanders”, schrijft Jeroen Blokland in de publicatie Bitcoin as digital gold – a multi-asset perspective

Volgens hem wordt het steeds duidelijker wat bitcoin nu eigenlijk is. “In de afgelopen maanden heeft zich een verhaal ontwikkeld dat bitcoin een opslagplaats van waarde wordt, in de vorm van digitaal goud.” Blokland wijst bovendien op het jaarlijkse rendement dat bitcoin tot nu toe genereerde. Dat bedraagt sinds juli 2010, het moment waarop de munt voor het eerst werd verhandeld op de beurs, maar liefst 254% per jaar. “Vergelijk dat eens met de 15% voor de S&P 500, de beleggingscategorie die daarna het beste presteerde."

Fraaie Sharpe-ratio

Schaduwkant van bitcoin is de extreme volatiliteit. De koers stuitert op en neer. Die volatiliteit ligt met 114% bijna tienmaal zo hoog als die voor aandelen en goud. Blokland. “Desondanks is de Sharpe-ratio aanzienlijk hoger dan die van andere beleggingscategorieën.

Voordeel van bitcoin is ook dat de correlatie met andere beleggingscategorieën nagenoeg nul is, wat duidt op omvangrijke spreidingsvoordelen”

Jeroen Blokland van Robeco

Aandachtspunten

Volgens Blokland moeten beleggers nog wel een aantal zaken in overweging nemen. Zo is het aantal mogelijkheden om in bitcoin te beleggen nog beperkt, maar tegelijkertijd ook groeiende. Het aantal belegbare bitcoin-ETF'sneemt toe, zo ook de futuresmarkt. Niet alle ETF’s beleggen overigens in 'fysieke' bitcoins'.

Daarnaast zijn er de toezichtaspecten. De ICBE-voorschriften schrijven bijvoorbeeld voor hoe groot een maximale positie van een enkele commodity mag zijn. Tot slot zijn er zorgen over bitcoin als groot-energieverbruiker. Het delven van cryptovaluta kost een enorme hoop rekenkracht, dus energie. Ook is bitcoin geliefd in het zwarte geldcircuit. “Het energieverbruik van bitcoin en het potentiële gebruik in illegale praktijken zijn zeker factoren om mee te nemen. Deze zijn echter ongelooflijk moeilijk te beoordelen en op waarde te schatten.”

Maximale portefeuillepositie

Maar hoeveel zou bitcoin volgens Blokland en de zijnen in een portefeuille moeten uitmaken. Wat is nog veilig? Daarvoor wordt het zogenoemde Smart mean variance optimization framework erbij gehaald. Dat vertelt hoe bitcoin in een goed gespreid portefeuille zou kunnen passen. Hierbij wordt gekeken naar 36 verschillende combinaties van risico, rendement en correlatie.

Blokland: "De resultaten zijn eenduidig. Voor alle 36 combinaties wijst ons slimme model maximaal 2,5% toe aan bitcoin. Dat is beter dan we hadden verwacht. Maar op basis van onze impactanalyse, bijvoorbeeld dat bitcoin tot 15% van de totale volatiliteit van de portefeuille kan vertegenwoordigen, samen met het feit dat de volatiliteit van bitcoin momenteel nog altijd ruim boven de hoogste schatting van 60% ligt, zijn wij van mening dat het aftoppen van het maximale gewicht van bitcoin tot 1% gerechtvaardigd is."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus