Nieuws

Natixis zegt "buy the dip"

De kans op een aandelencorrectie is groot als de rente verder oploopt. Maar dat zal tijdelijk zijn, zegt vermogensbeheerder Natixis. Inflatie is geen grote dreiging. Economisch herstel weegt zwaarder.

Natixis Investment Managers maakt zich geen zorgen over de stijgende rente in Europa en de VS. Het kan wel voor flinke verschuivingen zorgen. Bij aandelen gaat de grote rotatie richting cyclische aandelen door. Obligaties zijn niet erg aantrekkelijk. Emerging markets en Japan wel.

Dat zegt de Frans-Amerikaanse vermogensbeheerder in een update over zijn modelportefeuille.

Koop de dip

Natixis adviseert beleggers  bij elke dip bij te kopen. Een correctie op de aandelenmarkten is heel goed mogelijk, als de lange rente overdreven hoog wordt. Een dergelijke “overshooting” kan beleggers tijdelijk de schrik op het lijf jagen.

Maar Natixis denkt niet dat dit lang zal duren. Daarvoor zijn de inflatoire krachten te gering, en de Federal Reserve en ECB weten dat. Die zullen hun rentetarieven daarom niet snel optrekken.

Economisch herstel

De rente speelt volgens Natixis de komende paar jaar voor aandelen sowieso een minder belangrijke rol. Waar het om draait is het economische herstel. Hoe groter het herstel des te interessanter wordt het om in cyclische aandelen te beleggen. Groeiaandelen zullen minder trendy zijn, wat tegelijk betekent dat Natixis een lichte voorkeur heeft voor Europa, Japan en de rest van Azië.

Bij de grondstoffen zitten we volgens Natixis dichtbij overshooting-territorium. Dat geldt met name voor edelmetalen. Bij olie(aandelen) ziet Natixis nog wel ruimte naar boven.

Kortere looptijd

Natixis is dus niet bang voor een hoge inflatie. Dat neemt niet weg dat de “reflation” van de economie wel zal zorgen voor licht oplopende rentetarieven. Aangezien hogere rentestanden altijd dalende obligatiekoersen betekenen, hebben de analisten het niet zo op langlopende obligaties. Ze kiezen liever voor obligaties met een korte duration (looptijd) en voor bedrijfsobligaties. 

In Europa verkiezen ze verder bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit (investment grade) boven die met een laag “junk”-advies. Obligaties uit opkomende markten hebben de voorkeur boven Amerikaanse treasuries. Tot zover de keuzes van Natixis.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie