Nieuws

Op naar de 4800 punten

Ondanks torenhoge waarderingen zijn Amerikaanse fondsmanagers bijzonder optimistisch over aandelen. Gelet op de lage rentestanden, royale stimuleringen van Fed en Amerikaanse overheid en de sterke ontwikkeling van de vrije cashflow van bedrijven is daar ook iets voor te zeggen.

Volgens verschillende maatstaven beweegt de waardering van Amerikaanse aandelen momenteel rond recordniveaus. Dat is niet nieuw. Dat is al vaker gebeurd. Meestal volgde daarop dan een beurscrash, die beleggers eraan herinnerde dat topwaarderingen link zijn. Gebeurt dan nu ook?

Gebaseerd op de verwachte winsten van 2021 kent een derde van de aandelen in de S&P 500 volgens de gegevens van Goldman Sachs een koerswinstverhouding van minder dan 15. Dat lijstje bestaat vooral uit banken, verzekeraars, oude tech en die farmabedrijven, die amper nog groei noteren. Die andere twee derde van de S&P is hoger, en in sommige gevallen heel veel hoger gewaardeerd. Gemiddeld bedraagt de koers van de 500 bedrijven in de S&P ruim 24 maal de winst van 2021. De Shiller P/E komt uit op 31.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De meeste Amerikaanse aandelen zijn dus aan de dure kant. Desondanks luidt Goldman Sachs geenszins de noodklok. De huidige waarderingen zijn volgens de zakenbank geen reden om een aanstaande correctie te vrezen.

Het gaat om de cashflow, stupid!

Ook Fed-president Jerome Powell liet onlangs zich geen zorgen te maken over de aandelenmarkt. De belangrijkste reden voor dit optimisme is ook volgens hem de relatieve waardering van aandelen ten opzichte van obligaties. Simpel gezegd: Als aandelen duur zijn, dan obligaties al helemaal. De earning yield (Ebit/EV) van de S&P bedraagt momenteel 3,5%. Dat is 2,45% meer dan wat de Amerikaanse tienjaars geeft.

Een andere reden voor aandelenbeleggers om Wall Street op te blijven zoeken, is de sterke groei van de cashflows. De veranderende samenstelling van de S&P 500 (meer tech), lagere winstbelasting en lagere rentekosten hebben de vrije cashflow van Amerikaanse bedrijven omhoog gejaagd. De vrije cash-flow yield van de S&P 500 bedraagt nu 4%, en dat is vrijwel gelijk aan de jaren ervoor. Op basis van deze maatstaf is van bubbelvorming dus geen sprake. De groei van de aandelenkoersen en de groei van de vrije cashflow liepen mooi gelijk op.

"Op basis van de vrije cashflow is van bubbelvorming geen sprake"

Volgens Michael Batnick van Ritholz Wealth Management genereerden Apple, Alphabet, Amazon, Facebook en Microsoft in 2020 samen maar liefst 200 miljard dollar aan vrije cashflow. Deze bedrijven zijn gemiddeld 33 keer hun vrije cashflow waard. Ja, dat is aan de prijs, maar als de vrije cashflow van Big Tech ook dit jaar met 20% groeit, dan valt daar wel mee te leven.

Van een vergelijking van de huidige Amerikaanse aandelenbeurs met die tijdens het hoogtepunt van de internetbubbel in 2000 wil Batnick om die reden dan ook niets weten.

S&P 500 naar 4800 punten

Ook Dr. Ed Yardeni, oprichter van beleggingsadviesbureau Yardeni Research en schrijver van menig beleggingsboek, luidt niet de noodklok. In zijn blog plaatste hij onlangs het verhaal, getiteld Party like there’s no tomorrow!, waarin hij nader ingaat op de non-vergelijking tussen de beurssituatie nu en die van 20 jaar geleden.

Volgens zijn berekeningen gaat de S&P 500 dit jaar naar 4300 punten (+11,5% vanaf het huidige niveau) en komt daar volgend jaar nog eens 11,6% bij, zodat de beursindex eind 2022 op 4800 punten staat.

Stimuleringen stuwen Wallstreet

Ja, Yardeni beziet wel hoofdschuddend het groeiend aantal speculatieve trades, maar dat laat zich volgens hem verklaren door het ultra ruime monetaire beleid van de Fed en het ultra royale uitgavenpatroon van de Amerikaanse overheid, waarvan in 2000 geen sprake was.

Met de komst van een Democratische president die een meerderheid heeft in het Congres (Huis van Afgevaardigden én Senaat) zal er meer worden gestimuleerd dan ooit tevoren, terwijl er weinig angst hoeft te zijn voor stevig oplopende rentes. Hoge rentes staan niet op het menu van de Fed. Het zou Yardeni niet verbazen als de Fed uiteindelijk besluit de Amerikaanse rentes te fixeren.

"Hoge rentes staan niet op het menu van de Fed"

Contra-indicator

Is er dan geen reden tot enige zorg? Nou ja, toch wel. Amerikaanse beleggingsprofessionals, verenigd in de National Association of Active Investment Managers, zijn momenteel extreem bullish, zo blijk uit de laatste rondvraag.

Sinds 2006 toonden zij zich alleen eind 2017 nog optimistischer over de aandelenkansen. Maar liefst 75% van de ondervraagde professionals is nu 100% long Amerikaanse aandelen. Dat is nog nooit eerder voorgekomen. Wie het beleggerssentiment gebruikt als contra-indicator (hoe groter het optimisme, hoe groter de risico’s) drukt nu op de verkoopknop.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Speculatieve fase

Waardebelegger Jeremy Grantham heeft de Amerikaanse aandelenbeurs inmiddels verlaten. In zijn veelbesproken publicatie Waiting for the last dance, dreigt volgens hem een beurscrash, die in heftigheid alle voorgaande crashes overstijgt. Reden? “Voor het eerst in deze bullmarkt, de langste ooit, is er sprake van wilde speculatie.” De koersvorming van Tesla is volgens Grantham hiervan een duidelijk voorbeeld.

Wat hem vooral zorgen baart, is dat de huidige hoge aandelenwaarderingen niet samengaan met sterke economische groei. “Terwijl de beurs nog nooit zo duur was, staat de economie er juist slechter voor dan ooit. Het zegt iets over de gekte op de beurs.”

Let’s dance!


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie