Nieuws

Risico's mijden met hedgefondsen

Hedgefondsen zijn na jaren van dalende populariteit opnieuw in trek. Met hedgefondsen in de portefeuille moet de stabiliteit toenemen, zo is de verwachting.

De hedgefondsindustrie is bezig aan een opmerkelijke comeback. 2020 was al een goed jaar, maar 2021 belooft qua instroom van kapitaal nog veel beter te worden. Dat blijkt uit een rapport van HFM en de organisatie voor alternatieve beleggingen AIMA.

In het rapport - waar Institutional Investor over bericht - staat dat 45% van de beleggers een groter deel van de portefeuille wil vrijmaken voor hedgefondsen.

Dat is een trendbreuk met de laatste jaren, waarin er juist sprake was van een uittocht van miljarden euro's en dollars vanwege tegenvallende resultaten en hoge kosten.

Trendbreuk

Waarom dan nu plotseling die hernieuwde populariteit? Er is volgens HFM en AIMA een allesoverheersende reden en dat is dat beleggers geen zin hebben in nog zo’n turbulent jaar als 2020. Met hedgefondsen hopen ze de risico’s in te perken.

De zogenoemde quant-fondsen zijn het meest populair. Dat zijn fondsen die vooral leunen op computerprogramma’s. Zij verdienen hun geld bijvoorbeeld met heel snel kopen en verkopen (high-frequency trading). Maar ook  long-short hedgefondsen en relative-value arbitragefondsen vinden veel aftrek bij beleggers.

Ten slotte zijn volgens HFM en AIMA ook de credit funds in opkomst. Dat zijn fondsen gespecialiseerd in obligaties of derivaten daarop. Ongeveer een-op-de-drie beleggers wil hier meer in investeren.

Outperformance onbelangrijk

Grappig is dat de meeste beleggers (77%) geen hoge verwachtingen hebben van toekomstige rendementen. Waar het de meeste beleggers om te doen is, is diversificatie van de portefeuille. 

Dat is een groot verschil met andere vormen van alternatieve beleggingen in de portefeuille , zoals private investments (beleggingen buiten de beurs om) waar de verwachtingen hooggespannen voor zijn.

Hoge kosten blijven

Aan de vaak bekritiseerde kosten van hedgefondsen lijkt op het eerste gezicht niets veranderd. Gemiddeld wordt er nog altijd gewerkt met de 2-en-20-regel. Die regel zegt dat de beheerkosten rond de 2% liggen en dat van de winst 20% naar de hedgefondsmanager gaat.

Volgens HFM en AIMA schuilt daaronder echter een grote veelvoud aan kostenstructuren, waarbij sommige hedgefondsen het nog bonter maken dan vroeger, terwijl anderen een heel eind zijn opgeschoven naar een normaler vergoedingensysteem.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie