Nieuws

Groene infrastructuur geeft stabiel rendement

Er zullen de komende jaren grote bedragen worden geïnvesteerd in duurzame infrastructuur. Voor beleggers biedt dat uitstekende kansen op een relatief hoog en stabiel rendement.

De Europese Unie heeft zijn klimaatdoelen verder aangescherpt, Joe Biden is fan van een Green New Deal, De Britten en Japanners hebben ambitieuze doelen voor een duurzame economie, zelfs China wordt steeds groener.

Het is duidelijk, zegt Dewi John van Refinitiv Lipper: dit betekent kansen voor beleggers in groene infrastructuur, zoals zonne- en windparken en milieuvriendelijke verkeersconcepten.

Oeso

Groene infrastructuur is nu nog een ondergeschoven kindje. Zelfs pensioenfondsen beleggen amper in milieuvriendelijke infrastructuur. Uit een studie van de Oeso blijkt dat infrastructuurinvesteringen bij pensioenfondsen slechts 1% van de portefeuille uitmaken.

Het duurzame deel is nog veel kleiner. Volgens John kan het daarom bijna niet anders dan dat dit drastisch zal veranderen.

Waarom? Hij wijst allereerst op de enorme vraag naar kapitaal. Denk alleen maar aan alle windparken op zee die nog gebouwd moeten worden. Beleggers zullen dat in ieder geval deels moeten financieren.

Verenigde Naties

Een tweede reden ligt bij de pensioenfondsen zelf. Met de lage rente op obligaties wordt het steeds moeilijker om aan hun lange-termijnverplichtingen te voldoen. Infrastructuur biedt een aantrekkelijk alternatief vanwege de relatief hoge en stabiele inkomsten. 

En de keus is ook nog best groot. John wijst op een verslag van de Verenigde Naties waarin voor 2017 werd uitgegaan van een investeringsbehoefte voor infrastructuur van 90 biljoen dollar tot 2032. Dat zal er in 2021 niet minder op zijn geworden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus