Nieuws

Fintech-inkomsten staan onder druk

De inkomsten van fintech-bedrijven komen onder druk te staan door lagere consumentenbestedingen en een dalende rente. Dat verwacht het dataverwerkingsbedrijf GlobalData.

Fintech-bedrijven hadden de laatste jaren de wind in de zeilen doordat steeds meer mensen hun betalingen online doen met hun telefoon of PC.

Met aantrekkelijke aanbiedingen konden consumenten worden weggehaald bij de traditionele banken, maar fintech-banken mogen niet de illusie hebben dat Covid-19 hen niet raakt.

Consumenten zullen lange tijd minder te besteden hebben en ondertussen zorgt de dalende rente er ook nog voor dat de marges van het bankbedrijf steeds dunner worden. Dat zegt het internationale dataverwerkingsbedrijf GlobalData.

Minder impulsaankopen

Volgens analist Vlad Totia worden de detailhandelsuitgaven op twee manieren geraakt door corona. Ten eerste staan de inkomsten uit arbeid onder druk waardoor mensen minder te besteden hebben.

Ten tweede zijn mensen in fysieke winkels sneller geneigd kleine impulsieve aankopen te doen dan online. Dat geldt helemaal als ze onzeker zijn over hun toekomst. 

Wat betreft de de rente wijst Totia onder andere op de Bank of England en de centrale bank van Nieuw-Zeeland die hun belangrijkste rentetarieven fors hebben verlaagd in de crisis. Dat is - hoe je het ook wendt of keert - slecht nieuws voor alle banken, dus ook voor fintech.

Aanpassen 

Volgens Totia moeten fintechs zich aanpassen aan de nieuwe situatie willen ze marktaandeel blijven afsnoepen van de traditionele banken. Het coronavirus zal waarschijnlijk nog heel lang een negatief effect hebben op de economie.

Totia: "Aangezien de gemiddelde consument minder uitgeeft, heeft het kleinere aantal transacties gevolgen voor de inkomsten van banken. Het ziet er bovendien niet naar uit dat er snel een einde komt aan de beperkingen voor mens en bedrijf."

"Dat betekent een langere recessie en nog meer inkomensverliezen. Hoe dan ook moeten financiële instellingen begrijpen dat hun bedrijfsmodel een afspiegeling dient te zijn van een consument die meer grote hoeveelheden online koopt in plaats van vaker kleinere aankopen in een winkel."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie