Nieuws

Huizenprijzen lijden niet onder coronacrisis

De belangrijkste oorzaak van de aanhoudende prijsstijging is de lage hypotheekrente, aldus ABN Amro. Maar ook meer belangstelling van beleggers zorgt voor hogere prijzen.

Morgen publiceren het CBS en het Kadaster de prijsindex van bestaande woningen van de maand juli. De kans is groot dat de index opnieuw een forse stijging laat zien, net als in juni toen de index met 7,6% steeg ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden, schrijft ABN Amro in een update

"De belangrijkste oorzaak van de aanhoudende prijsstijging is de lage hypotheekrente. De gemiddelde tienjaarsrente op hypotheekleningen bedroeg in juni 2,1%. Dat is 0,75 procentpunt lager dan een jaar terug. Daarnaast speelt het woningtekort een rol, een tekort dat op basis van het aantal afgegeven bouwvergunningen eerder toe- dan af zal nemen. Tot slot zijn er de beleggers. Hun belangstelling voor vastgoed groeit."

ABN Amro ziet dat niet alle beleidsmakers blij zijn met de grotere belangstelling van beleggers voor woningen. "Zo overwegen diverse gemeenten een woonplicht in te stellen. Nieuw opgeleverde woningen mogen alleen worden gekocht als de koper zelf erin trekt. Sommige gemeenten denken erover deze maatregel ook in te stellen voor bestaande woningen in wijken waar beleggers een te dominante rol dreigen te krijgen."

Financiële slagkracht

In monetaire kringen bestaan eveneens zorgen over beleggers op de woningmarkt, schrijft de bank verder. Vanwege de lage rente gaat er steeds meer geld richting vastgoed. Onderzoek van de Europese Centrale Bank wijst uit dat het belegde bedrag van vastgoedfondsen en andere investeringsvehikels sinds 2012 is verviervoudigd in de EU.

Ook hun aandeel in de woninginvesteringen ligt met 4%, vier keer hoger dan toen. Ondanks hun kleine aandeel hebben vastgoedbeleggers volgens de onderzoekers relatief veel invloed op de huizenprijsontwikkeling en de economische cyclus.

Dit komt onder meer omdat zij gebruik maken van krediet om hun financiële slagkracht te vergroten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie