Nieuws

ETF-beleggers trekken hun portemonnee

De Europese ETF-industrie heeft een heerlijke junimaand beleefd. Alles ging omhoog: premie-inkomsten en koersen. Opmerkelijk, beleggers blijven vooral obligaties kopen. Gelet op de zwakke verkoop van geldmarktfondsen was cash uit de gratie.

Juni was een bijzonder positieve maand voor de Europese ETF-industrie. Bovengemiddelde verkoop (+13,7 miljard euro) en positieve prestaties van de onderliggende markten (+17,8 miljard euro) leidden tot een toename van het Europese ETF-vermogen van 798,5 miljard euro eind mei tot 830 miljard euro eind juni.

De instroom van 13,7 miljard euro was fors hoger dan het gemiddelde over de twaalf maanden ervoor (+6,9 miljard euro). De totale Europese ETF-verkoop in het eerste halve jaar van 2020 kwam (met de cijfers van juni) uit op 17,4 miljard euro.

Beleggers kochten vooral obligatiefondsen (+8,5 miljard euro), gevolgd door aandelen-ETF's (+5 miljard euro) en grondstoffen-ETF's (+0,8 miljard euro). Lichte uitstroom was er bij alternatieve ETF's (-0,1 miljard euro) en geldmarkt-ETF's (-0,5 miljard euro).

Liever obligaties dan aandelen

In tegenstelling tot de algemene trend was aandelen wereldwijd (+2,3 miljard euro) in juni de best verkochte Lipper-classificatie, gevolgd door Amerikaanse aandelen (+1,4 miljard euro) en wereldwijde bedrijfsobligaties in dollars (+1,3 miljard euro). Aandelen opkomende markten, kortlopende bedrijfsobligaties en wereldwijde dividendaandelen gingen het meest van de hand.

Amerikaanse aandelen onverminderd populair

De Europese ETF-markt is een vreemde markt. Ja, er zijn heel veel spelers actief (meer dan dertig), maar de markt wordt beheerst door een partij. Dat is iShares, dochter van BlackRock, met een marktpositie van bijna 50%. Ook in juni deed iShares verreweg de beste zaken (+7 miljard euro). Xtrackers (+2 miljard euro) en UBS ETF (+1,4 miljard euro), de nummers twee en drie, bleven ver achter.

iShares deed wederom goede zaken


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus