Nieuws

Olie, (bijna) gratis af te halen

Heeft u gisteravond ook vol verwondering naar uw scherm zitten staren. De olieprijs (WTI) dook voor het eerst in de geschiedenis in de min en niet misselijk ook.

Nog nooit vertoond; prijs voor een vat WTI-olie van -40 dollar. Gisteravond was dat even zo. Inmiddels staat de olieprijs weer boven nul, maar het houdt niet over. 

Waarom heeft de olieprijs zo'n snoekduik gemaakt? Door de flink gedaalde vraag als gevolg van de uitbraak van het coronavirus is er teveel olie in de VS. 

En alle opslagtanks zitten tot de nok toe vol. En raffinaderijen willen niet meer olie aangevelerd krijgen omdat ze het niet kwijt kunnen. Amerikanen vliegen en rijden immers amper meer nu. 

Aan de straatstenen

Gisteren was de laatste dag dat oliehandelaren zaken konden doen met als leverdatum mei (de meicontracten op de futuremarkt). En geen hond wilde blijkbaar nog vaatjes hebben. 

Voor juni staat de oliefuture nu op 20,55 dollar, een heel klein beetje hoger dan gisteren.  

Kijktip: De slag om Texas, een NPO-docuserie over olie en Trump in Texas. Goed inkijkje in hoe het gaat daar en goed zicht op de enorme hoeveelheid (volle) olietanks in Houston. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus