Nieuws

Na oorlog volgt een sterkere economie

Vermogensbeheerder Ben Carlson ziet parallellen tussen Amerikaanse oorlogen en de strijd tegen Covid-19. De economie kwam er altijd sterker uit.

Er komen zware tijden aan, gelooft ook vermogensbeheerder Ben Carlson van Ritholz Wealth Management. Zolang er geen vaccin of medicijn is tegen het coronavirus leeft de wereld in angst die op de beurs snel kan omslaan in paniek en kelderende koersen.

Toch hoeven beleggers niet bang te zijn dat het nooit meer goed komt. Integendeel, de wereld heeft veel oorlogen meegemaakt en de economie en de beurs kwamen er altijd sterker uit.

Post-oorlogsfase

In een eerdere bijdrage voor zijn blog A Wealth of Common Sense beschreef hij dat zelfs in tijden van oorlog de beurs kan stijgen. In de VS was dat bij alle oorlogen van de laatste 100 jaar het geval. In zijn laatste blog zoomt hij meer in op de post-oorlogsfase.

Oorlogen bieden volgens Carlson het beste vergelijk met de coronacrisis omdat in beide gevallen het productiesysteem helemaal in dienst wordt gesteld van het bestrijden van de vijand. Na de oorlog moet dat allemaal weer worden hersteld.

Bedrijven moeten weer auto's en wasmachines gaan bouwen in plaats van mondkapjes en beademingsapparaten.

Studie uit 1943

Een interessante studie over de wederopbouwfase na oorlogen komt van de Federal Reserve en het Committee for Economic Development uit 1943. De twee instellingen wilden weten hoe ze het best konden handelen als Hitler en de Japanners verslagen waren. Ze bekeken daarvoor alle oorlogen sinds 1775 van de onafhankelijkheidsoorlog tot de Burgeroorlog en de Eerste Wereldoorlog.

Ze vonden daarbij een duidelijk patroon met vier verschillende post-oorlogsfases: 

  1. Eerst een fase van onzekerheid over hoe de productiemachine weer kan worden aangepast aan vredestijd.
  2. Een herstel waarbij bedrijven beginnen te beseffen waar mensen behoefte aan hebben.
  3. Herstel slaat om in oververhitting van de economie met hoge inflatie en een daarop volgende depressie.
  4. Tot er een periode aanbreekt waarin alles normaal loopt.

Geen depressie

De Fed ging er vanuit dat dit patroon zich zou herhalen na de Tweede Wereldoorlog. Alleen een depressie zou waarschijnlijk uitblijven omdat de aangerichte schade tijdens de Tweede Wereldoorlog te groot was voor een oververhitting.

Dat bleek inderdaad te kloppen. In 1945 was er een korte recessie, maar daarna ging het geleidelijk bergop en in de jaren vijftig kwam de beste fase ooit voor de Amerikaanse economie en beurs.

Technologische ontwikkeling

Wat de Amerikanen daarbij hielp, was de snelle technologische ontwikkeling tijdens de oorlog. Denk bijvoorbeeld aan het Manhattan Project, waar de basis werd gelegd voor allerlei natuurkundige doorbraken en de ontdekking van de atoombom en kernenergie.

In deze coronacrisis zou je kunnen denken aan video-conferenties, gebruik van big data en medisch onderzoek. Dit alles stemt Carlson positief, maar op de korte termijn zullen toch eerst nog even angst onzekerheid overheersen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus