Nieuws

Oorlog is goed voor de beurs

Bang voor een gewapend conflict tussen de VS en Iran? Dat is niet nodig. Ben Carlson constateert dat de (Amerikaanse) beurs tijdens alle gewapende conflicten in de afgelopen 100 jaar omhoog is gegaan.

Met de aanslag op Iraanse generaal Qasem Soleimani en de reactie van Iran daarop is het jaar 2020 niet bepaald rustig begonnen. Ook op de beurs was de onrust voelbaar met heen en weer schietende koersen en een flink hogere olieprijs.

Het roept de vraag op hoe erg het nog kan worden als dreigementen in nog hardere daden worden omgezet en er een nieuwe oorlogshaard ontstaat in het Midden-Oosten. Hoe zal de beurs reageren?

Ben Carlson, hoofd Institutional Asset Management bij Ritholtz Wealth Management, toont zich in zijn vaste column voor Fortune optimimistisch. Sinds de Eerste Wereldoorlog hebben oorlogen nog nooit slecht uitgepakt voor de (Amerikaanse) beurs, zo ontdekte hij.

Eerste Wereldoorlog: +43%

Hij begint met de Eerste Wereldoorlog, die van 1914 tot en met 1918 duurde. In 1914 schrok Wall Street zich aanvankelijk een rotje en daalde met 30% en lag daarna maanden stil.

Maar toen de beurs in 1915 heropende bleek de mineurstemming al snel weg. 1915 werd afgesloten met een recordwinst van 88%. Over de hele oorlogsperiode steeg de beurs met 43%, ofwel 8,7% per jaar.

Tweede Wereldoorlog: +50%

In de Tweede Wereldoorlog is er zelfs helemaal geen terugval van Amerikaanse koersen geweest. Integendeel, de dag nadat Hitler op 1 september 1939 Polen binnenviel, steeg de Dow Jones-index met 10%.

Toen de Japanners Pearl Harbour bombarderen in december 1941 daalden de koersen de volgende dag met een minimale 2,9%, een verlies dat een maand later alweer was weggewerkt.

D-Day heeft geen impact op de beurs gehad. De oorlog werd afgesloten met een winst voor de Dow van gemiddeld 7% per jaar, ofwel 50% over de hele periode.

Korea en Vietnam: +60% en +43%

Dat gaat zo door als Noord-Korea in 1950 Zuid-Korea binnenvalt. Het is een oorlog waar de Amerikanen nauw betrokken bij zijn, maar beleggers vertrekken geen spier. Tussen het begin van de Korea-oorlog en het einde in de zomer van 1953 steeg de Dow met bijna 60%.

Korea was geen succes voor de Amerikanen. Vietnam pakte nog slechter uit. Tussen 1965 en 1973 sterven 2,5 miljoen Vietnamezen en ruim 58.000 Amerikanen, 5.099 Zuid-Koreanen, 521 Australiërs en 37 Nieuw-Zeelanders.

Ook de financiële kosten zijn enorm, desondanks stijgt de Dow met gemiddeld 5% per jaar en 43% over de hele periode.

9/11: +30%

De Cubacrisis en de terroristische aanslagen van 11 september 2001 zorgden in eerste instantie voor dalende koersen, maar de verliezen werden in no-time weer goedgemaakt.

In de negen maanden nadat de VS Irak binnenviel in maart 2003 stegen de koersen zelfs met 30%. Voor Ben Carlson zijn het allemaal tekenen dat de beurs zich weinig aantrekt van oorlog. Sterker, hij krijgt de indruk dat de beurs juist goed gedijt bij conflicten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?