Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

"Banken staan er nu beter voor dan in 2008"

Banken zijn kapitaalkrachtiger en dat maakt de producten die ze uitgeven doorgaans minder risicovol, aldus fondsmanager Philippe Bodereau die belegt in financiële producten.

Zo midden in de coronacrisis, zou u bijna vergeten dat wij sinds begin dit jaar nieuwe beleggingsfondsen in de IEXFonds 40 hebben. Twaalf stuks maar liefst.

Hoe gaan deze voor ons nieuwe fondsmanagers om met de de tegenslagen op de beurs? Wat is hun lange termijnstrategie? Deze keer Philippe Bodereau van het Fondsportret Pimco GIS Capital Securities Fund. 


 

Philippe Bodereau is al vijftien jaar actief bij Pimco. Eerst als analist, daarna als belegger, maar altijd op het gebied van vastrentende waarden van financials. Sinds de vorige bankencrisis, eind jaren 00, heeft hij de financiële sector positief zien veranderen.

“Mede door nieuwe regelgeving zijn banken conservatiever geworden; ze hebben meer kapitaal op de balans en hun balansen zijn ook meer liquide geworden. Ze zijn dus kapitaalkrachtiger en dat maakt de producten die ze uitgeven doorgaans minder risicovol.”

Bodereau schat dat 95% van de banken inmiddels een grote balansschoonmaak hebben gehouden. De lijst met hospital banks, zoals hij ze noemt, is flink korter geworden.

Problemen in Italië

Alleen in Italië zijn er nog een aantal ongezonde banken, met name Monte Paschi is nog niet uit de problemen. Maar nu met de verspreiding van het coronavirus in Europa hebben banken weer te maken met nieuwe tegenwind.

Het fonds dat Bodereau beheert, het Pimco GIS Capital Securities Fund, belegt in financiële producten die banken uitgeven. Denk aan Coco’s, certificaten en obligaties van banken.

Wat Bodereau opvalt is dat bedrijven die actief zijn op de obligatiemarkt sinds de crisis weer meer leverage gebruiken, banken doen dat niet. De beleggingshorizon van het fonds is een tot vijf jaar, de gekozen strategie heet officieel fundamental directional, zoals Bodereau het uitlegt.

Ingewikkelde kapitaalstructuur

Maar banken zijn dan wel gezonder, de kapitaalstructuur is ingewikkelder geworden. “Ze hebben veel verschillende soorten financiële producten op de balans staan en wel drie tot vier verschillende generaties producten,” legt Bodereau uit.

Maar dat geeft Bodereau weer meer arbitragemogelijkheden tussen verschillende kredietniveaus, dus dat is ook gunstig. De toegevoegde waarde zit in het begrijpen van verschillende producten, die dus best gecompliceerd zijn.

Vandaar ook dat de spreads nog niet zo ver zijn teruggezakt als bij andere vastrentende waarden. “Spreads zijn nog aantrekkelijk omdat deze obligaties niet in iedere portefeuille zitten.”

Vastrentende waarden uit het Verenigd Koninkrijk vormen het grootste deel van de portefeuille. Heeft Brexit daar nog invloed op?

“We hebben veel Brits senior debt in portefeuille. Dat is tier-2-kapitaal. Het risico op Britse banken is lager dan dat op Europese banken. Britse banken zijn in betere vorm dan Europese banken en meer winstgevend. Ze hebben een rendement op hun investeringen van 15%. Dat halen banken op het vaste land niet hoor. En nu de Britse verkiezingen voorbij zijn, verwachten wij dat het weer rustiger wordt daar.”

Jullie beleggen ook veel in coco’s, een beleggingscategorie met een negatief imago. Terecht?

“Nee, dat Coco’s door sommige beleggers gezien worden als controversiële beleggingsinstrumenten is zeker niet terecht. In sommige gevallen geven ze iets meer risico, maar het gaat om de bank die ze uitgeeft. Als de balans van de bank sterk is, zijn het prima beleggingsinstrumenten. De afgelopen tien jaar is het rendement op Coco’s flink verbeterd en ze behoren al een paar jaar tot de best renderende assetcategorie in onze portefeuille.”

Het fonds begon in 2013 zonder benchmark. Waarom?

“We hebben geen benckmark omdat we geen benchmarkstrategie zijn. We zijn geen 100% Coco-fonds, of 100% certificaatfonds. Bovendien, benchmarks waren er toen niet en nu hebben we het maar zo gelaten. Beleggers vergelijken ons fonds ook wel met wereldwijde high yield benchmarks, maar de producten in onze portefeuille zijn van bedrijven met een beter kredietscore en hebben een lager defaultrisico,” aldus Bodereau.

Wat is het effect van de coronacrisis op financiële producten?

“Aan de vraagzijde zit het in ieder geval goed. Veel verzekeraars willen deze markt betreden. Tot een paar weken terug was er sprake van een bullmarkt. Obligaties die eerst nog erg duur waren, waar om gevochten werd door beleggers, zijn nu weer aantrekkelijk geprijsd. Vorig jaar waren we volledig belegd met het fonds, maar dit jaar houd ik wat meer cash aan voor nieuwe aankopen.” Vandaar ook dat de grootste positie van het fonds een ETF is van Pimco zelf.

Fondsfeiten Pimco GIS Capital Securities Fund

 • ISIN: IE00BFRSV866
 • Beleggingscategorie: obligaties niet-euro (zonder vaste looptijd)
 • Startdatum fonds: 31 juli 2013
 • Startdatum strategie: 2011
 • Fondsmanager: Philippe Bodereau
 • Fondsvermogen: 8,1 miljard dollar
 • Valuta: dollar
 • Sharpe ratio: 0,71% (3 jaar), 0,69% (5 jaar)
 • Rendement: 3,94% (3 jaar), 8,58% (5 jaar)
 • Lopende kosten: 1,69%

Geografische verdeling

 • VK: 25,3%
 • Nederland: 11,8%
 • Italië: 6,3%
 • Frankrijk: 4,2%
 • Duitsland: 2,6%
 • België: 2,3%
 • Eurozone: -17,7%

Top 5 grootste posities

 1. PIMCO USD Short Mat Source ETF: 9,37%
 2. 10 Year Treasury Note Future Mar20: 6,20%
 3. Stichting AK Rabobank Certificaten: 4,64%
 4. FIN FUT DJ EURO STOXX BANK EUX: 3,11%
 5. Banco Santander 6,25%: 2,77%

Cijfers per eind februari 2020

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus