Nieuws

Wereldwijde fondsinstroom verdubbeld tot een biljoen dollar

De instroom in beleggingsfondsen wereldwijd is afgelopen jaar verdubbeld tot 1.000 miljard dollar. Bijna de gehele instroom ging naar (Amerikaanse) obligatiefondsen, zo blijkt uit data van Morningstar.

De lage rentestanden hebben vorig jaar niet geleid tot een vlucht van beleggers uit obligatiefondsen. Integendeel. Fondsbeleggers wereldwijd kochten afgelopen jaar voor 1008 miljard dollar aan obligaties.

Dat is heel veel meer dan het record van 869 miljard dollar uit 2017. Aandelenfondsen daarentegen sloten het jaar af met een instroom van slecht negen miljard dollar, ondanks het feit dat de aandelenbeurzen wereldwijd vooral stegen.

Reden? "Dit komt waarschijnlijk voort uit de toegenomen invloed van managed portfolio's, die hun blootstelling naar aandelen in de loop van het jaar hebben verkleind naarmate de aandelenkoersen, en daarmee de waarderingen, stegen," aldus Morningstar.

Amerikaanse plus

Vooral in de VS alloceerden beleggers in 2019 geld naar beleggingsfondsen. Ten opzichte van 2018 was er sprake van meer dan een verdubbeling (+887 miljard dollar).

Dat cijfer is wel inclusief geldmarktfondsen, die vooral worden gebruikt om cash te parkeren. Zonder geldmarktfondsen blijft er nog altijd een flinke Amerikaanse plus over van 399 miljard dollar. Voor Europa bedroeg de instroom, exclusief geldmarktfondsen, 254 miljard dollar.

raex

Iedereen wil Amerikaanse schuld

2019 stond vooral in het teken van de populariteit van Amerikaanse obligaties. Morningstar: "De categorie Global US Fixed-Income, die fondsen omvat die in de VS gevestigd zijn, maar ook fondsen van elders die in Amerikaanse obligaties beleggen, haalde een record van 454 miljard dollar aan nieuw geld op."

De aantrekkingskracht van Amerikaanse obligaties is ook voor Morningstar geen verrassing, "aangezien in de Verenigde Staten een hogere rente geldt dan in sommige Europese markten."

Hier vindt u het hele verhaal van Morningstar, met meer cijfers en tabellen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?