Nieuws

TikTok-bulls versus Twitter-bears

Beleggers die een verklaring zoeken voor de koersexplosie van Amerikaanse technologiebedrijven vinden die eerder op TikTok dan bij Twitter.

Twitter wordt door jonge beleggers gezien als iets voor zure bejaarden die constant zeuren over de risico’s van een crash. Zij kiezen liever voor frisse nieuwe sociale media, zoals Wallstreetbet op Reddit of voor TikTok. Daar wisselen beleggers de laatste nieuwtjes uit over gloednieuwe startups en pijlsnelle koersbewegingen bij aandelen als Tesla, Amazon en Facebook. Angst staat niet in hun woordenboek.

Volgens columnist Conor Sen heeft iedere generatie zijn eigen bullmarktmedium. In de jaren negentig was dat het televisiekanaal CNBC, waar de naoorlogse generatie met grote verbazing zag hoe twintigers tonnen verdienden met de eerste internetaandelen.

Opgericht in 2007

Na de crash van 2000 groeide de volgende generatie jonge beleggers op met Facebook. Twitter viel een beetje tussen wal en schip. Twitter werd opgericht in 2007, vlak voor de kredietcrisis.

Zes jaar later ging het bedrijf naar de beurs. De meeste gebruikers bestonden toen uit dertigers en veertigers met een reeks pijnlijke ervaringen achter de rug, variërend van ontslag, beursverliezen tot een huizencrash.

Het gros van de Twittergebruikers is daardoor sceptisch geworden over hausannaverhalen op de beurs. Gebruikers die de dotcomluchtbel nog hebben meegemaakt, schrikken zich een hoedje als ze horen over beleggers die speculeren op een eeuwige bullmarkt en een goldilocksscenario.

Het snelle geld 

De gebruikers van TikTok - opgericht in 2016 - hebben daar geen boodschap aan. De crisis van 2007 hebben ze niet meegemaakt, laat staan die van 2000. Op TikTok wisselen teenagers en studenten filmpjes uit over hoe ze al handelend in techaandelen hun studieleningen kunnen afbetalen en ook nog rijk worden.

Angst is op dit sociale mediakanaal niet welkom, alleen maar optmisme. Tot uiteindelijk de volgende crisis toeslaat. Dan moet voor een volgende generatie bulls weer iets nieuws worden bedacht.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?