Nieuws

Beleggers gokken teveel op goudlokje

JP Morgan AM adviseert een defensieve aandelenportefeuille. Beleggers laten zich volgens de Amerikaanse vermogensbeheerder teveel meeslepen door het droomscenario van stabiele economische groei en lage inflatie.

De rally gaat maar door. De S&P 500-index staat voor het jaar al op een winst van 20% en sinds september 28%. Bij de Nasdaq gaat het Ytd richting 40% en de Eurostoxx 600 staat op een plus van 10%.

Hoe lang kan dat nog doorgaan bij een economische groei die niet echt denderend is? Dat vraagt JP Morgan AM zich af in zijn Outlook voor de tweede helft van 2023.

Goudlokje

De zakenbank is vooral argwanend over de exceptioneel goede stemming in de VS. Beleggers gaan vol voor het Goldilocks-scenario, waarbij de economie groeit zonder hoge inflatie. Dat droomscenario kan uitkomen, maar is absoluut niet zeker.

JP Morgan is daarom voorzichtig met Amerikaanse aandelen. Met de economie kan het nog alle kanten op, zeker als bedacht wordt dat de inflatie nog verre van ideaal is, en de halfjaarcijfers tot nu toe mager zijn.

Quality is king

Aangezien de markt de rug toekeren ook geen optie is, adviseert JP Morgan een regionaal gespreide en defensieve portefeuille bestaande uit bedrijven met een sterke balans en betrouwbare dividenduitkeringen.

Tech is duur

Een van de grootste zorgen met betrekking tot de VS is dat een kleine groep aandelen - hoofdzakelijk tech - verantwoordelijk is voor het grootste deel van de koerswinsten. De laatste maand is het weliswaar iets minder geworden, maar de waarderingsverschillen zijn daardoor zo groot geworden dat ze nauwelijks nog te verantwoorden zijn, zegt JP Morgan

“Wij zijn sceptisch over de verwachting dat techbedrijven hun prestatie van 2020 kunnen herhalen met een stabiele winstontwikkeling in een tijd waarin de winsten in veel andere sectoren onder druk staan. Dat geldt met name voor enkele van de meer economisch gevoelige delen van de technologiesector, zoals hardware.”

Fair price voor Europese aandelen  

Europese beurzen hebben het dit jaar ook niet slecht gedaan. Toch is JP Morgan hier positiever, vooral vanwege de lage waarderingen. “Wij denken dat Europese aandelen bij een koerscorrectie minder kwetsbaar zijn dan de VS, door hun lage waarderingen en hoge dividendrendementen.”

Aandelen uit emerging markets zijn altijd gevoelig voor economische recessies. Maar met een 30% discount tegenover westerse aandelen valt het dit keer misschien mee.

Daar komt bij dat veel opkomende markten als eerste begonnen zijn met het verhogen van de rente, en ze zullen ook de eerste zijn die komen met renteverlagingen. Dat stemt JP Morgan al met al positief over EM-aandelen, zeker op de lange termijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie